Bečići

U BiH 14 posto loših kredita

Gospodarstvo / Flash | 13. 06. 2015. u 05:42 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić rekao je da određeni rizici za bankarski sektor BiH i dalje postoje, te da se oni manifestiraju kroz veliki postotak loših kredita, koji je u posljednje vrijeme stabilan i iznosi 14 posto.

"Postotak loših kredita je visok i čini bankarski sektor BiH pretjerano opreznim, u smislu daljeg kreditnog rasta", istakao je Božić na panelu guvernera, koji se održava u Bečićima, u okviru Summita ministara financija i guvernera pod nazivom "Financijska budućnost regiona".

"U BiH su u toku aktivnosti u vezi sa određenim izmjenama zakona o bankama i zakona o agencijama, kojima se žele unaprijediti određeni mehanizmi u rješavanju ovih problematičnih kredita, ali i određenih pozitivnih efekata na dalju stabilizaciju stanja u bankarskom sektoru", naglasio je Božić.

On je podsjetio da Centralna banka funkcionira po principu ortodoksnog valutnog odbora, tako da u njenoj nadležnosti nisu krediti, a nije ni supervizija banaka, koja je na razini entiteta, dodavši da je u skladu sa svojim nadležnostima Banka pokušala da olakša poziciju bankarskom financijskom sektoru.

"U nekoliko navrata snižavana je stopa obveznih rezervi, ali, nažalost, ta dodatna likvidnost, kojom smo željeli da stabiliziram bankarski sektor, nije završila kao kreditna aktivnost tamo gdje smo mi to željeli", naglasio je Božić.

Prema njegovim riječima, bez obzira što supervizija nije u nadležnosti Banke, ona je aktivni sudionik u procesu koordinacije supervizije banaka, zajedno sa agencijama za bankarstvo u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Božić je ponovio da je bankarski sektor u BiH visoko likvidan, dobro kapitaliziran, te dodao da se u posljednje vrijeme i profitabilno popravlja.

Guverner Centralne bake Crne Gore Milojica Dakić rekao je da su nekvalitetni krediti u jednom razdoblju dosezali i jednu četvrtinu ukupnih kredita banaka, ali da su očekivanja da će povećan broj banaka u Crnoj Gori dovesti do povećanja konkurencije, što bi trebalo da poveća njihov nivo usluga, odnosno da kreditiranje bude po povoljnijim uvjetima.

"Problemi u bankarskom sektoru u zemljama regije su identični i uvjeren sam da ćemo razmjenom iskustva umnogome doprinijeti stabilnosti financijskih sustava u našim zemljama i time stvoriti uvjete za unapređenje zajedničke suradnje među institucijama zemalja regije", kaže Dakić.

Kopirati
Drag cursor here to close