Optimistična očekivanja

U BiH se očekuju investicije do tri milijarde KM!?

Gospodarstvo / Flash | 26. 10. 2012. u 14:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupna strana ulaganja u BiH u ovoj godini bi se mogla kretati od 460 do 600 milijuna KM, dok se u sljedeće tri godine očekuju investicije vrijedne između dvije i tri milijarde maraka, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Visoki proračunski deficiti u eurozoni i kriza eura značajno su uticali na smanjenja ulaganja u prvoj polovini ove godine, koja su iznosila svega 50,25 milijuna KM.

Optimistična očekivanja po ovom pitanju u Direkciji za ekonomsko planiranje potkrepljuju projektima kao što su nastavak izgradnje termoelektrane-toplane u Zenici, u koju je do do 2015. godine planirano ulaganje oko 500 milijuna KM, piše "Glas Srpske".

Osim toga, „ETF“ grupa je potpisala koncesione ugovore za izgradnju termoelektrane "Stanari“ i proširenje postojećeg rudnika za izgradnju hidroelektrane "Ulog", čija će ukupna ulaganja iznositi 1,1 milijardu maraka do kraja 2016. godine.

Prema procjenama Direkcije, u narednoj godini se očekuju direktna strana ulaganja od 540 do 780 milijuna KM, a između ostalog tu su početak izgradnje termoelektrane "Ugljevik tri“ u iznosu oko 1,4 milijardi KM, koja će biti završena u periodu od tri do četiri godine.

Kopirati
Drag cursor here to close