Ministar pravde BiH

U BiH zaplijenjena imovina vrijedna 55.000 eura

Gospodarstvo / Flash | 02. 04. 2016. u 08:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da je u 2015. godini zaplijenjena imovina stečena kaznenim djelima u vrijednosti 55.000 eura, u ukupno 36 predmeta.

On je rekao da je Ministarstvo pravde BiH u završnoj fazi pripreme zakona o upravljanju imovinom stečenom kaznenim djelom, kojim se regulira ova oblast, za koji se nada da će dobiti parlamentarnu podršku.

Grubeša je za Večernji list rekao da entiteti imaju agencije koje su osnovane u cilju oduzimanja i upravljanja tom imovinom.

"I u ovoj oblasti složena struktura je doprinijela da se moramo posebno posvetiti ovoj problematici", naglasio je on i dodao da na nivou BiH nije zakonski regulisana ova vrlo važna oblast, posebno u svjetlu borbe protiv korupcije, ali i pranja novca i financiranja terorizma.

Grubeša je rekao da je napravljen krupan korak u pogledu sprečavanja organiziranog kriminala usvajanjem izmjena Kaznenog zakona BiH, gdje je konačno izvršeno usklađivanje kaznenog zakonodavstva BiH, prenosi Srna.

Ministar pravde BiH je rekao da bi do kraja ove godine trebalo da bude završen i suvremeni, visoko sigurnosni zatvor, što je još jedan konkretan korak u uspostavljanju pravne sigurnosti i rješavanja hipoteka iz prošlosti.

Kopirati
Drag cursor here to close