Sitnica

U blagajni državnih institucija bit će 950 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2014. u 12:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine prošlog je tjedna uputilo Nacrt proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2015. godinu Glavnom tajništvu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja, rečeno je danas za Agenciju Fena iz Ministarstva financija i trezora BiH.

''Kao što je poznato, Fiskalno vijeće BiH usvojio je u srpnju ove godine Globalni fiskalni okvir za razdoblje 2015- 2017 godina, a potpisan je i sporazum između entitetskih premijera i predsjedavajućeg Vijeća ministara u vezi s tim'', podsjetila je službenica za informiranje Ministarstva Nataša Krsman.

Dodala je kako prema ovom sporazumu i usvojenom Globalnom fiskalnom okviru, neće biti povećanja proračuna institucija BiH, koji ostaje na razini 950 milijuna KM kao i prethodne četiri godine, a zahvaćanja od neizravnih poreza su i ove godine 750 milijuna KM.

''Financiranje institucija BiH neće biti ugroženo, ukoliko proračun ne bude usvojen do kraja kalendarske godine jer je u ovakvim slučajevima zakon omogućio da Vijeće ministara BiH donese Odluku o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za tri mjeseca'', kazala je Krsman.

Istaknula je da, prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo financija i trezora BiH, ova odluka bit će na dnevnom redu sljedeće sjednice Vijeća ministara BiH.

Zaključila je da na osnovu Zakona o financiranju institucija BiH, kao i izmjena i dopuna ovog zakona, ne postoji mogućnost da se ugrozi financiranje institucija, ali ni servisiranje vanjskog duga.

Kopirati
Drag cursor here to close