Usuglašeno ...

U Bruxellesu održan sastanak o Elektroprijenosu BiH

Gospodarstvo / Flash | 13. 11. 2012. u 17:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni direktor za proširenje u Europskoj komisiji Stefano Sannino i zamjenik generalnog direktora za energiju u Europskoj komisiji Fabrizio Barbaso danas su u Bruxellesu održali veoma plodne razgovore s tri ministra odgovorna za sektor energetike u Bosni i Hercegovini u vezi s bh. poduzećem za prijenos energije - Elektroprijenos BiH.

Europska komisija je istaknula izuzetnu važnost ispravnog funkcioniranja sustava prijenosa električne energije u Bosni i Hercegovini za integriranje bh. tržišta električne energije u energetsko tržište jugoistočne Europe i unutarnje tržište EU.

Ministri Šarović, Trhulj i Kovačević su se usuglasili da bi Elektroprijenos trebao biti potpuno funkcionalan u što je moguće kraćem vremenskom roku.

Komisija je istaknula da je to jedna od obaveza koju je BiH preuzela potpisivanjem Sporazuma o energetskoj zajednici kako bi se osigurala dugoročna održivost prijenosne mreže, te sigurno snabdijevanje putem odgovarajućih prijenosnih kapaciteta.

Komisija je naročito preporučila da neto prihod Elektroprijenosa treba biti raspoređen dioničarima tek nakon što investicijski plan bude izrađen i usvojen, a na osnovu pouzdanih procjena o potrebnim investicijama i održavanju.

Poduzeće će trebati ustanoviti pouzdane financijske račune koji će biti podložni reviziji neovisnog vanjskog revizora, uz puno uvažavanje obaveza u vezi s otplatom kredita i ostalih potraživanja.

Komisija je pozdravila činjenicu da su se tri resorna ministra obavezala na što skorije provođenje svih odluka skupštine akcionara održane 3. veljače, što između ostalog podrazumijeva i punu operativnost uprave poduzeća.

Predstavnici Europske komisije i BiH su se usuglasili da naredni sastanak bude održan do kraja godine, kako bi se procijenio ostvareni napredak, priopćeno je iz Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close