Negodovanje željezničara

U HNŽ i Brčko distriktu željezničari još uvijek ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice

Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2012. u 14:14 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željezničari FBiH žele upoznati javnost da problem zdravstvenog osiguranja zbog kojeg je pet sindikata ŽFBiH najavljivalo štrajk za 16. listopad, nažalost, još nije riješen. "Iz tih razloga osjećamo potrebu da se obratimo javnosti i prije svega Federalnom ministru prometa i komunikacija Enveru Bijediću, koji nam je putem sredstava informiranja obećao da će željezničari imati riješen probme zdravstvenog osiguranja do 31.12.2012.", navodi se u pismu Samostalnog sindikata izvršnog osoblja - područje infrastrukture ŽFBiH (SSIOPI ŽFBiH).

Na području HNŽ i Brčko dristrikta u kojem žive uposlenici ŽFBiH ni dan danas se ne može izvršiti ovjera zdravstvenih knjižica, a sve su indicije da ni u području Zenica, gdje je započela ovjera knjižica, željezničari uskoro neće moći koristiti zdravstvenu zaštitu.

"Želimo podsjetiti da je na zajedničkom sastanku resornog ministra, Uprave ŽFBiH i sindikata, ministar Bijedić obećao, i javno potvrdio tijekom gostovanja u 'Dnevniku 3' FTV 15.10.2012. godine, da će, ako ŽFBiH, iz mjesečnih tranši koje se doznačuju za održavanje željezničke infrastrukture, uplate jednomjesečni iznos za zdravstveno osiguranje u iznosu od 950 000 KM, osigurati da željezničari mogu ovjeravati zdravstvene knjižice i koristiti zdravstvenu zaštitu do 31.12.2012".

Uprava društva ŽFBiH je po tom dogovoru, preusmjerila sredstva za plaćanje PDV-a u iznosu od 950 000 KM za uplatu zdravstvenog osiguranja. To je omogućilo da se knjižice mogu ovjeravati samo do 20.11.2012. godine i to na područjima Tuzle, Zenice, Bihaća i Sarajeva.

"Ovo je samo, nažalost, trenutno rješenje po pojedinim područjima, te od ministra Bijedića tražimo da iskoristi svoje ovlasti i održi obećanje koje je dao uposlenicima Željeznica FBiH. Pravo rješenje ovog problema jeste zaživljavanje Zakona o financijskoj konsolidaciji ŽFBiH, koji je, crno na bijelo, definirao čija je obveza uplata zdravstvenog i mirovinskog osiguranja željezničarima FBiH za razdoblje od 01.01.2008. do 31.12.2012." stoji dalje u pismu.

Sve su veći izgledi da će sindikati opet morati već naredni mjesec stupiti u štrajk zbog neispunjavanja obaveza prema uposlenim u ŽFBiH, s tim da će se pored njihovih pravom zagarantiranih zahtjeva, tražiti i odgovornost svih onih zbog kojih uposlenici svakomjesečno dolaze u iste probleme, bez nadziranja konkretnih rješenja, navodi se na kraju pisma kojega potpisuje predsjednik SSIOPI ŽFBiH Igor Boban.

Kopirati
Drag cursor here to close