Prva u Hercegovini

U Ljubuškom otvorena suvremena uljara za proizvodnju maslinovog ulja

Gospodarstvo / Flash | 24. 10. 2012. u 09:34 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovina je definitivno ušla u krug područja i podneblja u kojima se uzgaja maslina i proizvodi vrhunsko maslinovo ulje. U Ljubuškom je otvorena uljara “Mikulić” vlasnika Dragana Mikulića, koja će biti na usluzi svim uzgajivačima te plemenite netipične voćke.

U nazočnosti gostiju i uzvanika, novoizgrađenu uljaru blagoslovio je humački gvardijan fra Velimir Mandic. Na 800 četvornih metara postavljeni su najsuvremeniji uređaji iz Italije i Švedske.

Već nekoliko dana traje rana berba maslina u obližnjem Mikulićevu masliniku, dovoze se u uljaru i lagano curi dragocjena tekućina.

Dragan Mikulić ima u Ljubuškom malsinik na 40 hektara sa 6000 maslina, a cilj mu je, kaže, udvostručiti ga. Mogućnost prerade uljare je 2,5 tone maslina na sat, pište Večernji list.

''Uljara je bila veoma potrebna Hercegovini jer na području Stoca, Neuma, Čapljine, Mostara, Čitluka, Ljubuškog i južnih dijelova Gruda i Širokog Brijega ima iznimno velik broj maslinika i maslina koje se trebaju prerađivati.

Dosad je posađeno oko 300.000 stabala, a mogućnosti za proširenje i povećanje sadnje i uzgoja su još veoma velike. Jamčim da je naše ulje među najboljima u svijetu, imamo kamen, sunce i vodu, a maslina je najkvalitetnija, to je znanstveno potvrđeno, na prijelazu između mediteranske u kontinentalnu klimu'', kaže zadovoljno Dragan Mikulić.

Njegov maslinik je star tek tri godine i ovogodišnji urod bit će oko 15 tona. Maslinari iz Hercegovine beru svoje masline i dovoze ih u Ljubuški u novootvorenu uljaru na preradu. Više neće morati ići u Metković ili drugdje u Dalmaciji.

Što se tiče tržišta i prodaje, Mikulić kaže da je samo potražnja u Hercegovini tolika da se ne može podmiriti za pet godina.

Naravno, to se odnosi na vrhunsko djevičansko maslinovo ulje kakvo je hercegovačko. U uljari “Mikulić” moći će se kupiti za tri-četiri dana, a cijena će mu biti 25 KM za litru.

Kopirati
Drag cursor here to close