po hitnom postupku

U Republici Srpskoj usvojen novi Zakon o radu i Zakon o policiji i unutarnjim poslovima

Gospodarstvo / Flash | 29. 12. 2015. u 04:27 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakon, koji je izglasan sat i po vremena poslije ponoći, podržalo je 49 poslanika. Usvijeno je i više od 20 amandmana poslanika vladajućih stranaka.

Glasanju o ovom zakonu po hitnom postupku, nisu prisustovali poslanici opozicije koji su napustili skupštinsku dvoranu prije razmatranja zakona, protiv kojeg su danas ispred parlamenta prosvjedovali radnici i članovi Saveza sindikata RS-a, predvođeni Rankom Mišić.

Nakon što je pokušala da upozori poslanike da ne usvoje zakon koji je, po ocjeni sindikalaca štetan za radnike, skupštinsko osiguranje je Mišić izbacilo iz dvorane, nakon dvije opomene da remeti rad zasjedanja.

Iz Saveza sindikata najavili su da će danas priopćiti dalje korake borbe protiv novog radnog zakonodavstva u RS.

U entitetskom parlamentu je također po hitnom postupku usvojen i Zakon o policiji i unutarnjim poslovima, uz amandmane Koalicije „Domovina“, nakon čega je okončano ovo posebno burno skupštinsko zasjedanje.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić ukazao je večeras da se novim zakonom o policiji i unutarnjim poslovim u tom bh.entitetu treba da omogući veće zapošljavanje Bošnjaka i Hrvata u Ministarstvu unutarnjih poslova RS-a.

On je ukazao na sadašnji nacionalni debalans u entitetskoj policiji, podsjetivši da je zastupljenost Bošnjaka u MUPRS-a oko pet posto, a Hrvata tek oko jedan posto od ukupnog broja zaposlenih.

''Nijedan od šest načelnika centara javne bezbjednosti u RS, niti njihovih zamjenika, nisu iz reda bošnjačkog ili hrvatskog naroda'', rekao je Bratić tijekom rasprave u parlamentu RS o ovom zakonu.

Kopirati
Drag cursor here to close