Fond zdravstva RS-a

U RS-u zdravstveno osiguranje ne uplaćuju redovno ni entitetske institucije

Gospodarstvo / Flash | 27. 10. 2012. u 16:15 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Fond zdravstva Republike Srpske (RS) grca u gubicima i dugovima, paradoksalno je kako zdravstveno osiguranje nije plaćeno ni za državne službenike ovog entiteta.

Za njih više od 2.600 zaposlenih u javnom sektoru kasni se s plaćanjem te zakonske obveze.

Ali, da apsurd bude i veći, zadnji najmanje mjesec ili čak i više osiguranje nije plaćeno ni za radnike u bolnicama, koje se upravo i financiraju iz sredstava koja prikupi Fond zdravstvenog osiguranja i socijalne zaštite.

Podaci pokazuju, da čak 60 bolnica neredovno plaća osiguranje i samo oni Fondu duguju više od šest milijuna KM.

Stoga i ne čudi da je  u analizi, koju je uradio Fond zdravstvenog osiguranja, navedeno da prihodi od doprinosa padaju zabrinavajućom brzinom. Za šest mjeseci oni su 15 milijuna manji od plana, a neizmirene obaveze Fonda zdravstva samo ove godine povećale su se za 23 milijuna, na ukupno 333 milijuna KM.

Naime, Fondu zdravstvenog osiguranja RS godišnje nedostaje 127 milijuna KM.

-Ukoliko se ubrzo nešto ne poduzme, doći će do sloma cijelog sistema, navodi se u Analizi o održivosti financiranja obveznog zdravstvenog osiguranja.

Sindikati u ovoj oblasti zatražili su također i mjere za popravljanje materijalnog položaja zaposlenih, a svi problemi u zdravstvu RS-a uskoro bi se trebali razmatrati i s predstavnicima nadležnog ministarstva Vlade RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close