posla nema

U Tomislavgradu više nezaposlenih nego onih koji rade?

Gospodarstvo / Flash | 08. 01. 2015. u 19:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 2015. godinu tomislavgradska je općina ušla s 2.715 nezaposlenih što je za 59 osoba manje u odnosu na prethodnu godinu. Među nezaposlenima su 1.323 žene, objavili su duvanjski mediji.

Radio Tomislavgrad navodi kao je na evidenciji i dalje najviše KV radnika, njih 1.109, dok je prijavljena jedna visokokvalificirana i 15 polukvalificiranih osoba.

Kad su u pitanju oni s četverogodišnjom školom, na Zavodu je evidentirano 738 osoba, s osnovnom školom ih je 609, dok pet osoba nema završenu osnovnu školu. Nezaposlenih s VSS je 125, a s VŠS je 112 osoba.

Među visokoobrazovanima trenutno je najviše nezaposlenih pravnika i ekonomista, kao i vjeroučitelja i profesora hrvatskoga jezika i književnosti. Zanimljivo je spomenuti da na Zavodu nema prijavljenih liječnika, farmaceuta, profesora matematike i fizike, profesora engleskoga i njemačkoga jezika, kao ni diplomiranih psihologa, defektologa i logopeda.

Kako prenosi Tomislavcity, iz tomislavgradske ispostave Zavoda za zapošljavanje potvrdili su kako je u prošloj godini bilo 207 zahtjeva za novčanu naknadu po osnovu prestanka radnoga odnosa.

Iznos te naknade je oko 330 KM, a duljina njezina korištenja, prema postojećem Zakonu, kreće se u rasponu od 3 do 24 mjeseca, ovisno o godinama radnoga staža korisnika.

Zdravstveno osiguranje preko Zavoda trenutačno ostvaruju 2. 082 osoba, a to pravo ostvarili su svi oni koji su se u ovu ustanovu prijavili u roku od tri mjeseca po završetku školovanja ili mjesec dana nakon prekida radnoga odnosa. Također ovo pravo mogu godinu dana koristiti i studenti koji su prekinuli redoviti studij.

Prema informacijama do kojih su mediji uspjeli doći, broj zaposlenih u Općini Tomislavgrad kreće se od 2.700 do 2. 800 ljudi.

U jedinstveni registar Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava upisana su 964 obiteljska gospodarstva, dok registriranih obrtnika ima 65. Naravno, dodaje Tomislavcity, uz sve ovo, treba računati i na one koji rade na crno.

Kopirati
Drag cursor here to close