Pojačane kontrole

UIO: Podnošenje lažnih zahtjeva za povrat poreza se kažnjava kaznom zatvora do 10 godina

Gospodarstvo / Flash | 07. 11. 2012. u 14:01

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pojačanim kontrolama zahtjeva za povrat PDV-a Uprava za indirektno oporezivanje BiH otkrila je određeni broj kompanija, koje su nakon izvršenih povrata PDV-a prestale s radom. U narednom razdoblju Odsjek za istrage pri UIO će utvrditi eventualno postojanje kaznene odgovornosti za sve one obveznike koji su nezakonito tražili povrat PDV-a.

"Upozoravamo sve obveznike da podnošenje lažnih zahtjeva za povrat poreza na dodanu vrijednost predstavlja namjeru u činjenju kaznenog djela iz čl. 210. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, koji kaže da će se kaznom zatvora od jedne do deset godina “kazniti i onaj tko, u namjeri da ostvari pravo na povrat ili kredit po osnovu indirektnih poreza propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, podnese poreznu prijavu neistinitog sadržaja sa iskazanim iznosom za povrat ili kredit indirektnih poreza koji prelazi 10.000 KM, kao i onaj tko učini kazneno djelo porezne utaje ili prevare, a iznos obveza čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000 KM, ili tko učini kazneno djelo, a iskazani iznos povrata ili kredita indirektnih poreza prelazi iznos od 50.000 KM” stoji u priopćenju UIO.

S obzirom da porezni obveznici u svojim PDV prijavama, koje predaju svakog mjeseca, samostalno iskazuju svoje obaveze, UIO će u pojačanim kontrolama zahtjeva za povrat PDV-a u svakom slučaju gdje utvrdi da su porezni obveznici nezakonito tražili povrat poreza na dodanu vrijednost pripremiti i proslijediti izvještaje nadležnom Tužilaštvu BiH. U narednim kontrolama posebna pozornost usmjeriti će se na popis zaliha i opreme kod određenog broja poreznih obveznika.

Za sve one obveznike koji dobrovoljno prijavljuju i podmiruju obaveze po osnovu indirektnih poreza UIO će uspostaviti poseban partnerski odnos.

Kopirati
Drag cursor here to close