Dole carine

Ukidaju se carine na polovne automobile, tekstil, meso, voće, povrće, kavu ...

Gospodarstvo / Flash | 13. 11. 2012. u 08:18 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od Nove godine carine na uvoz polovnih automobila, tekstila, draguljarskih predmeta, dizela, kao i određenih vrsta mliječnih proizvoda, mesa, voća, povrća i kave iz Europske unije u Bosnu i Hercegovinu u potpunosti će biti ukinute. Potvrdio je to za Dnevni avaz Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

On je naglasio da bi ukidanja carina trebalo smanjiti troškove i krajnje prodajne cijene, te će tako biti i manji pritisak na kućne proračune.

Kovačević je istaknuo da od početka primjene Privremenog sporazuma između BiH i EU, koji je počeo 2008. godine, pa do danas, nije bilo znatnijeg sniženja cijena proizvoda na koje je, u međuvremenu, ukinuta ili smanjena carina.

"Sniženje cijena ne može se očekivati ni početkom 2013. godine. Formiranje cijena na tržištu u BiH je slobodno i isključivo od ponude i potražnje zavisi kolike će biti cijene određenih proizvoda. Ne postoji mehanizam kojim bi država bilo koga prisilila da za procent sniženja stope carine, snizi i finalnu cijenu tih proizvoda", naglasio je Kovačević.

Carine se ukidaju i na određene mliječne proizvode, poput jogurta i namaza, u zavisnosti od sadržaja mliječne masti u njima.

"Carine će u potpunosti biti ukinute i za određene tekstilne proizvode, poput kaputa, ogrtača, odijela od vune, jakni, sakoa i pantalona... Carine se ukidaju i na teleće i juneće meso, kao i na određene vrste povrća i voća kao što su rajčica, jabuke, kruške... Isto se odnosi i na određene vrste džemova, marmelada i sokova", kazao je Kovačević i dodao da se carine ukidaju i na draguljarske predmete i predmete zlatarstva.

S druge strane, Kovačević je istaknuo da radi zaštite domaće proizvodnje na određene vrste proizvoda koji imaju porijeklo iz EU carine nisu ukidane.

"Radi se uglavnom o vrstama voća kao što su višnje, maline, lubenice, te o povrću poput graha, graška, krompira. Vijeće ministara formiralo je pregovarački tim koji će već 2013. početi novu rundu pregovora sa EU o carinama koje su još ostale na ove proizvode", rekao je Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close