Kriza

Ukoliko Bruxelles odbije prijedloge, Grčka će provesti referendum ili prijevremene izbore

Gospodarstvo / Flash | 08. 03. 2015. u 17:31 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka bi mogla održati referendum ili prijevremene izbore ukoliko njeni partneri iz eurozone odbace njen plan o dugu i rastu, izjavio je u nedjelju grčki ministar financija Yanis Varoufakis.

Nova grčka vlada, na čelu s Alexisom Tsiprasom, pobijedila je na izborima u siječnju i obećala je da će ponovo isposredovati paket pomoći u dogovoru s Međunarondnim monetarnim fondom i partnerima iz Europske unije koji zahtijevaju strogu proračunsku disciplinu i opsežne ekonomske reforme.

Vlada je postigla privremeni sporazum sa svojim pozajmljivačima prošlog mjeseca, a Atena ima rok do kraja travnja da razradi reforme koje će provesti u zamjenu za nastavak novčane pomoći. Ministri financija iz eurozone sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi razgovarali o spisku reformi koje je Atena poslala prošlog tjedna.

Ukoliko Bruxelles odbije prijedloge Grčke, Varoufakis je rekao za talijanske dnevne novine Corriere della Sera: "Moglo bi doći do problema. Ali, kao što je moj premijer rekao, mi nismo zalijepljeni za naše stolice. Možemo raspisati nove izbore ili održati referendum".

U priopćenju objavljenom u nedjelju, grčko ministarstvo financija navodi da je Varoufakis odgovorio na hipotetičko pitanje i da bi referendum "očigledno bio fokusiran na reforme i fiskalnu politiku", a ne na ostanak eura, kao što Corriere della Sera piše.

Većina Grka žele da zadrže euro, ali dvije trećine također podržava vladin nepokolebljiv stav o ponovnim pregovorima vezanim za paket pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close