Komentari i mišljenja

Ukupan dug Vlade FBiH na kraju 2014. godine iznosio je 34% u odnosu na BDP Federacije

Gospodarstvo / Flash | 03. 12. 2015. u 15:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila je Strategiju upravljanja dugom za razdoblje 2016.-2018. godina i zadužila Federalno ministarstvo financija da ovaj dokument dostavi Centralnoj banci BiH i Ministarstvu financija i trezora BiH na komentare i mišljenje.

Nakon njihovih komentara i mišljenja, Federalno ministarstvo financija će pripremiti i Vladi FBiH dostaviti Prijedlog strategije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Upravljanje vladinim dugom je proces čiji su ciljevi prikupljanje potrebnog iznosa financijskih sredstava, ispunjavanje ciljeva vezanih za rizik i troškove, kao i ispunjavanje svih ostalih ciljeva upravljanja dugom koje Vlada utvrdi, kao što su razvoj i održavanje efikasnog domaćeg tržišta za vladine vrijednosne papire.

Srednjoročna strategija upravljanja dugom operacionalizira te ciljeve i predstavlja plan kojeg Vlada namjerava provesti u srednjoročnom razdoblju kako bi postigla željenu strukturu portfolija duga koja odražava preference Vlade u smislu balansa između troškova i rizika.

Strategija predstavlja sažetak glavnih načela i smjernica za politike upravljanja dugom Vlade FBiH u trogodišnjem razdoblju. Pripremljena je u skladu sa smjernicama Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke i međunarodnim dobrim praksama. Uz uvažavanje uticaja i ograničenja iz vanjskog i domaćeg makroekonomskog okruženja i druge potencijalne rizike, Strategija opisuje planove finansiranja vladinog duga u narednim godinama, te indikativne mjere i alate koji će koristiti za dostizanje usvojenih strateških ciljeva.

Kako se navodi u priopćenju, u dokumentu su predstavljeni zakonodavni i institucionalni okvir za upravljanje dugom Vlade Federacije BiH, te ciljevi i obuhvat Strategije.

Opisana je i struktura portfolija duga, te su identificirani ključni faktori rizika koji su svojstveni postojećem portfoliju duga Vlade FBiH. Ukupan dug Vlade FBiH na kraju 2014. godine iznosio je 34,03 posto u odnosu na BDP FBiH.

U makroekonomskom okviru predstavljena je makroekonomska situacija u FBiH, BiH i zemljama u okruženju, te opisana očekivanja i trendovi u idućem razdoblju. Strategija se temelji na pretpostavkama danim u Dokumentu okvirnog proračuna 2016.-2018., Proračunu FBiH za 2015. godinu, te Programu javnih investicija FBiH 2015.-2017.

U Strategiji su navedeni glavni izvori sredstava dostupni Vladi FBiH u idućem razdoblju, uključujući njihove osnovne karakteristike, ograničenja i rizike. Dane su i smjernice za upravljanje dugom Vlade FBiH, uključujući i glavne strateške ciljeve koji su postavljeni u idućem razdoblju, a naveden je i kratak pregled mjera koje treba poduzeti za ostvarivanje ovih ciljeva.

U dokumentu su označene aktivnosti koje će biti provođene s ciljem realizacije Strategije i koje podrazumijevaju unapređenja i poboljšanja komunikacije s učesnicima na tržištu, te dokumenti i ključne informacije vezane za dug i zaduživanje koje će biti objavljivane na web stranici Federalnog ministarstva finansija.

U priopćenju se ističe kako objavljivanje ovih dokumenata i njihova dostupnost široj javnosti predstavljaju ključni faktor u osiguranju transparentnosti upravljanja javnim dugom i daljnjem unapređenju komunikacije s kreditorima i investitorima u vrijednosne papire FBiH.

Kako bi bila osigurana dosljednost s vladinim politikama, Strategija će biti revidirana i ažurirana svake godine, u okviru proračunskog procesa, a po potrebi i češće, ukoliko dođe do značajnjih promjena na tržištu, navodi se u priopćenju.

Vlada FBiH se upoznala s konsolidiranim izvješćem o izvršenju proračuna u FBiH

Vlada Federacije BiH upoznala se na današnjoj sjednici u Mostaru s konsolidiranim izvješćem o izvršenju federalnog, županijskih i općinskih proračuna, te financijskih planova izvanproračunskih fondova FBiH za prvih devet mjeseci 2015. godine.

Ukupni su prihodi u ovom razdoblju iznosili nešto više od 5,2 milijarde KM, odnosno za 179,6 milijuna KM ili za 3,5 posto veći su u odnosu na prošlogodišnje, dok su, u odnosu na plan, ostvareni s 68,4 posto.

Kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, prihodi od poreza iznose nešto manje 4,6 milijardi KM i u strukturi ukupnih prihoda sudjeluju sa 87,1 posto. U odnosu na razdoblje siječanj – rujan 2014. godine veći su za 197 milijuna KM ili 4,5 posto, a u odnosu na plan ostvareni su sa 74 posto.

Neporezni prihodi iznose 661,4 milijuna KM i čine 12,6 posto ukupnih prihoda. U odnosu na devet mjeseci 2014. godine, njihovo ostvarenje je manje za 20,7 milijuna KM, odnosno tri posto, a u odnosu na plan ostvareni su sa 67 posto.

Primljeni tekući transferi i donacije nakon izvršene konsolidacije iznose 12,3 milijuna KM, što je 0,23 posto ukupnih prihoda. Konsolidirani primljeni kapitalni transferi za devet mjeseci 2015. godine iznose 4,5 milijuna KM i njihov udio u ukupnim prihodima iznosi 0,1 posto.

Za devet mjeseci 2015. godine su sve razine vlasti u Federaciji BiH ostvarile pozitivan financijski rezultat od 178,4 milijuna KM. Taj rezultat je zbir ukupnog suficita od 436,1 milijun KM i neto povećanja financijske imovine od 6,1 milijuna KM, umanjen za 263,9 milijuna KM na ime otplate dugova.

U devetomjesečnom razdoblju je ukupan financijski rezultat na razini Proračuna Federacije BiH iznosio 29,5 milijuna KM, na razini županija 150,6 milijuna, a na razini općina 70 milijuna KM. Ukupan financijski rezultat sektora socijalne zaštite iznosi 71,7 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close