Bogatstvo Hercegovine

Ulje Slavka Ramljaka iz Čapljine najbolje ocijenjeno ulje na Danima berbe maslina 2014.

Gospodarstvo / Flash | 16. 12. 2014. u 22:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbolje ocijenjeno ulje na Danima berbe maslina 2014. je ono Slavka Ramljaka iz Čapljine. Drugo mjesto pripalo je Dragi Rašiću iz Ljubuškog, dok je treći bio Ivo Dugandžić iz Čitluka.

Opća je ocjena da su na ocjenjivanje prispjela jako dobra ulja. Od 21 kontroliranog uzorka 12 je, dakle više od polovine, ekstra djevičanskih, pet je djevičanskih, tri su loša a jedno ne zadvoljava standarde.

Dakle, i u ovakvoj za maslinare katastrofalnoj godini, više je od 50 posto jako dobrih ulja, čime možemo biti iznimno zadovoljni- kazala je Sandra Petričević, savjetnica u Zadružnom savezu Dalmacije koja se nalazila na čelu peteročlanog ocjenjivačkog suda.

''Lani smo na ocjenjivanju 44 uzorka, a u ovoj jako lošoj godini 21, što ej dobro. Zadovoljan sam odzivom maslinara. Ovo su bili četvrti po redu Dani maslinara, a za budućnost planirali smo organizirati sajam maslinarstva'', kazao je Marko Ivanković , direktor Federalnog agro-mediteranskog zavoda koji je organizator i domaćin manifestacije.

Upravo je način na koji su praćena stručna izlaganja plijenio pozornost. Dvorana Zavoda bila je puna maslinara i stručnjaka koji prate stanje u toj oblasti. Maslinarstvo je u Hercegovini uhvatilo duboko korijenje, pa ga ni prošla loša sezona nije uzdrmala.

Procjene su da je urod bio manji od petine 2013. Inače, prema riječima direktora Ivankovića, u Hercegovini ima oko 300 000 hektara litara ulja. Uvoz od 500 000 litara još značajno nadmašuje domaću proizvodnju, dok je potrošnja od 0,22 l po stanovnika, ponajmanje u EU.

''Iskreno, nisam očekivao prvu nagradu, iako sam pazio prilikom branja na oštećene plodove. Uspjeh raduje jer je potvrda dobrih temelja u radu'', kaže Ramljak dodajući: ''Bez obzira na lošu godinu, očekujem nastavak suradnje maslinika na našem području''.

Za ilustraciju podbačaja sezone može poslužiti primjer čapljinske uljare koja je prošle godine preradila oko 60, a ove samo 18 tona maslina.

Dani berbe maslina započeli su stručnim predavanjima. Izlagali su Aida Kohnić o temi ''Integrirana proizvodnja maslina'', Ante Sladoja ''Strojevi i oprema u berbi maslina'' i Sandra Petričević o temi ''Faktori koji utječu na kvalitetu u djevičanskih maslinovih ulja''.

Kopirati
Drag cursor here to close