Trebinje

Ulovljeni lažni invalidi: Mirovinu primali godinama, a promašili ime liječnika

Gospodarstvo / Flash | 15. 06. 2015. u 10:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kontrolom organa vještačenja Fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske potvrđeno je da su korisnici invalidske mirovine s područja filijale u Trebinju čiji su inicijali S.M. (46), K.Z. (53) i S.M. (53) prevarom stekli pravo na mirovinu koju su primali od 2005, 2006. i 2009. godine.

Iz Fonda je priopćeno kako kod ovih korisnika invalidske mirovine ne postoji invalidnost, a sumnje u ispravnost priložene medicinske dokumentacije službeno su potvrđene nalazom, ocjenom i mišljenjem vanredne kontrole.

U pisanom odgovoru dvije referentne medicinske klinike iz okruženja se navodi da ove osobe 1995. godine uopće nisu liječena u tim klinikama, kako je navedeno u njihovim otpusnim listama koje su lažirane i 2014. godine priložene uz zahtjeve za ponovno određivanje invalidske mirovine.

Iz Fonda navode da su osobe podnijele zahtjev za utvrđivanje invalidnosti sa sudjelovanjem u Vojsci Republike Srpske, što u pravilu znači i mirovinu većeg iznosa u odnosu na onu koju su do tada primali.

Obje klinike izričito su negirale autentičnost otpusnih lista, pri čemu su naveli ne samo da imenovani nisu bili liječeni u navedenom razdoblju već i da je zloupotrijebljen memorandum klinika i faksimil liječnika, a u jednom slučaju naveden je načelnik odjela koji nikada nije radio na toj klinici, dok je drugom liječniku pogrešno napisano ime.

Utvrđeno je da se djelovodni brojevi i povijest bolesti koji su navedeni na otpusnim listama prevaranata odnose na druge pacijente.

Kontrola je pokazala kako oni, nakon ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu nisu bili na liječenju, niti su primali terapije, što bi, prema stupnju navedene invalidnosti, moralo biti konstantno za sve prethodne godine.

Trojica prevaranata su tijekom kontrole poricali jednu od dijagnoza navedenih u lažnoj otpusnoj listi, a riječ je o prijelomu potkoljenice. Fond je u ožujku protiv ove trojice podnio kaznenu prijavu, navodi Srna.

Iz Fonda najavljuju da će protiv ove trojice uslijediti utvrđivanje prestanka prava na mirovinu, a zatim i pokretanje kaznenog postupka za vraćanje do sada isplaćenih mirovina.

Sličan slučaj je, podsjećaju, nedavno otkriven kod korisnika invalidske mirovine s područja filijale Bijeljina, kome je u postupku kontrole utvrđeno da invalidnost ne postoji, iako je pravo na invalidsku mirovinu ostvario još 2009. godine.

U Fondu navode da policija i tužiteljstvo trebaju utvrditi kako su ove osobe došle do krivotvorene dokumentacije i tko im je pomogao u činjenju ovog kaznenog djela.

Kopirati
Drag cursor here to close