Radnici prosvjeduju

Unatoč prosvjedima: Srpska ne odustaje od prodaje rudnika Ljubija

Gospodarstvo / Flash | 11. 05. 2017. u 10:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlada Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila da entitetska vlada ne odustaje o prodaje državnih akcija Rudnika željezne rude Ljubija Prijedor firmi Israeli investment group i pored zaključka Odbora Narodne skupštine RS-a za gospodarstvo u kojem se traži da se ta točka povuče s dnevnog reda sjednice parlamenta RS-a.

Cvijanović je novinarima u Banja Luci rekla da se to pitanje treba promatrati kao ekonomska prilika za RS, a ne ulaziti u ''politikantstvo''.

''Vlada se nije bavila povlačenjem te točke s dnevnog reda sjednice parlamenta RS-a'', rekla je.

Kada je u pitanju neizglasavanje izmjena Zakona o akcizama u parlamentu BiH, entitetska premijerka je rekla da je i SNSD bio spreman na razini BiH pokazati spremnost da se ''održi u životu Reformska agenda''.

Dodala je kako oni ''koji glume vlast na razini BiH su trebali ponijeti teret za reforme'', ali je sada ''kraj te priče''.

''Nema potrebe da se ove i sljedeće godine bavimo tim pitanjem'', ustvrdila je Cvijanović navodeći da je vlast na razini BiH pokazala da je ''nesposobna, ali da nisu nanijeli štetu RS, jer je njezina vlast računala na takav scenarij''.

Kazala je da i aranžman s MMF-om u ovoj godini vjerojatno neće biti operativan.

Istodobno, oko 500 rudara, radnika prijedorskog "ArcelorMittala" prosvjeduje u Banja Luci u znak protivljenja ovoj odluci Vlade.

Na banjalučki glavni trg u radničkim uniformama i s transparentima došli su organizirano, autobusima, iz Prijedora.

Pismo, u kojem izražavaju nezadovoljstvo ovom odlukom i upozorenje da bi se ArcelorMittal mogao povući iz Prijedora, predat će u Narodnu skupštinu RS-a koja se danas neće izjašnjavati o ovoj Vladinoj odluci.

Sindikat rudnika ArcelorMittal donio je odluku o ovoj šetnji u Banja Luci, jer smatraju da je neizvjesna sudbina ovog poduzeća ako Izraelci kupe Ljubiju, o čemu je Vlada RS-a donijela odluku 12. travnja i čeka se konačna odluka parlamenta, najvjerojatnije sljedećeg tjedna.

Ukoliko bi Israeli investment group kupio 64,9 posto državnih dionica u Rudniku željezne rude Ljubija, postat će vlasnici i 49 posto dionica u ArcelorMittalu Prijedor, a na osnovu odluke iz 2004. godine.

Lideri opozicije u Republici Srpskoj priključili su prosvjednoj šetnji radnika prijedorskog ArcelorMittala dajući podršku njihovim nastojanjima da se zaustavi prodaja dionica.

Kopirati
Drag cursor here to close