Obrazovanje je naš život

Unija neovisnih sindikata pita Ramiza Jelovca: Zašto se bojite mišljenja sindikalista?!

Gospodarstvo / Flash | 06. 11. 2012. u 08:42 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako stoji u priopćenju Unije neovisnih sindikata čelnicima u HNŽ-u na čelu s Ramizom Jelovcem očito nije nimalo stalo da se stanje u županiji, a time i u obrazovanju bar malo popravi.

"Ništa bolja situacija", kaže se u priopćenju, "nije ni u Vladi HNŽ-a. Vlada nije sazvala ni održala niti jednu sjednicu županijskoga Gospodarskoga-socijalnoga vijeća od svibnja mjeseca, kada su se Sporazumom obvezali najmanje jednom mjesečno održavati sjednice. Naravno, da im nije u cilju sazivati sjednice GSV-a jer se rad u GSV-u ne plaća.

I dok u svim normalnim parlamentarnim demokracijama predstavnici sindikata dobivaju skupštinske materijale kao i ostali zastupnici, te imaju i svoje stolice u Parlamentima-Skupštinama, u HNŽ-u rukovodstvo Skupštine saziva sjednice, a od sindikata krije njihov datum održavanja i dnevni red. Tako je bilo i 5. studenoga 2012. kada je zakazana rasprava u Skupštini HNŽ-a sa samo jednom točkom dnevnoga reda: Stanje u obrazovanju. U izlaganjima se moglo čuti čitav niz jako kvalitetnih i dobronamjernih sugestija u cilju poboljšanja obrazovnoga sustava.

Nažalost, izlaganje zastupnika Olivera Solde bilo je ispod svake akademske i zastupničke razine. Spomenuti se zastupnik okomio na sindikat, njegove čelnike i članove s tvrdnjom da su oni najveći krivci za katastrofalno stanje u školstvu.

Neargumentirano blaćenje sindikalnih čelnika, a potom uskraćivanje prava da se isti obrane ne služi na čast ni takvim zastupnicima, a pogotovu predsjedavajućem Skupštine Ramizu Jelovcu. Gospodine Jelovac, obrazovanje je naš život, a problemi u obrazovanju su oni s kojima se mi svakodnevno susrećemo i koje nastojimo što kvalitetnije riješiti.

Vama je izgleda, gospodine Jelovac, jedino bitno da je održana još jedna skupštinska sjednica kojom ste stekli pokriće pred CCI-em da ste nešto i ove godine radili. Ne dopustiti predstavniku sindikata, koji nekoliko sati prati rad zastupnika, obraćanje pred Skupštinom je blago rečeno nedemokratski čin. Tužna je spoznaja da se, nažalost, glas sindikata jedino može u punom kapacitetu čuti kada se pred Skupštinom HNŽ-a okupi nekoliko tisuća nezadovoljnih prosvjednika.

Zašto se, gospodine Jelovac, bojite mišljenja sindikalista? Kada će prestati vaše apsolutističko ponašanje u vođenju sjednica kao da je Skupština Vaša privatna ustanova u kojoj Vi odlučujete o čijem ćete izlaganju glasovanjem odlučiti, a o čijem nećete?

Iako je ostalo nejasno mnogo zakonskih pitanja, pitanja iz kolektivnoga ugovora i pedagoških standarda, koja, nažalost, neki od zastupnika ne poznaju, onima koji su sudjelovali u donošenju tih dokumenata na grub je način spriječeno pojasniti iste.

Nije neznalica onaj tko ne zna, nego onaj tko ne pita. A onaj tko pita, a potom ne želi čuti odgovor, očito ima nekih drugih problema.

Nećete gospodine Jelovac ušutkati sindikate niti ćete postići željeni cilj, jer osim skupštinske govornice, hvala dragom Bogu, ima još puno ostalih 'govornica' koje Vi ne kontrolirate niti njima manipulirate", priopćeno je iz Unije neovisnih sindikata FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close