Obnova pruge

Uskoro od Sarajeva do mora brže po obnovljenoj pruzi

Gospodarstvo / Flash | 17. 08. 2015. u 08:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sljedeće godine putnici će na relaciji od Sarajeva k Jadranskoj obali putovati novom željeznicom. Prošle godine obnovljena je željeznička pruga na dionici od Čapljine i graničnog prijelaza sa Hrvatskom do Bradine, a do travnja 2016. godine obnovit će se i preostalih 36 km pruge na dionici od Bradine do Sarajeva, te najkompleksniji dio trase, tunel Ivan, u dužini od 3 km.

Krajem prošle godine renomirana talijanska kompanija Generale Costruzioni Ferroviarie (GCF), u konzorciju sa bosanskohercegovačkom kompanijom Hering, počeli su sa radovima na rekonstrukciji željezničke pruge na dionici Sarajevo-Bradina.

Roberto Accinelli, menadžer projekta rekonstrukcije željezničke pruge na dionici Sarajevo-Bradina smatra da je najveći izazov u pogledu rekonstrukcije ove dionice kompleksan teren, te svakako tunel Ivan.

''Naša grupacija radi na rekonstrukciji i održavanju željeznica diljem svijeta, i do sada smo radili na preko 20 projekata u Italiji, Francuskoj, Danskoj, Turskoj, Bugarskoj i Maroku'', kazao je Accinelli.

''Pored obaveza prema prilagođavanju radova redovnom željezničkom prometu, što u ovom slučaju podrazumijeva radno vrijeme od 30 sati u kontinuitetu, svakako najkompleksniji dio dionice je tunel Ivan, čija rekonstrukcija traje cijelu godinu i koji ćemo detaljno modernizirati. Posebno je zanimljivo da ćemo prugu na tom dijelu spustiti i na poseban način stabilizirati, kako bi je što bolje učvrstili, te dobili na visini tunela, koja je na određenim dijelovima tek nekoliko centimetara iznad vagona'', pojašnjava Accinelli.

Accinelli je također kazao da je do sada u Bosnu i Hercegovinu pristiglo preko 1500 tona željeznih šina, pojedinačne dužine 120 metara, koje se po prvi put koriste na ovim prostorima.

Zbog najmodernijeg sustava transporta ovakvih specijalnih šina Željeznice Srbije nisu bile u mogućnosti transportirati ovakav teret u Bosnu i Hercegovinu, pa se tovar sa šinama morao uvesti preko zemalja Europske unije.

Od sljedećeg mjeseca u rad se uvodi i specijalni stroj za nabijanje pruge Matisa, opremljena sustavom za precizno podešavanje pruge, te posebnim softverima za upravljanje, kako bi se osigurala maksimalna preciznost u radu.

Za korisnike željezničkog prometa najvažnija informacija je svakako da će nakon rekonstrukcije pruge željeznički promet biti puno udobniji i sigurniji, a zastoji će biti svedeni na minimum.

I talijanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Nj. E. Ruggero Corrias pozdravio je partnerstvo bosanskohercegovačkih i talijanskih kompanija, ističući da je dolazak kompanije GCF u Bosnu i Hercegovinu znak preokreta za buduća ulaganja njegove zemlje u BiH.

Kao zanimljivost valja spomenuti informaciju kako je prvi voz iz pravca juga u Sarajevo došao prije 124 godine, točnije 1. kolovoz 1891. godine.

Prugu je izgradila Austrougarska monarhija želeći što prije uspostaviti komunikaciju od unutrašnjosti ka moru.

Iduće godine, 125 godina nakon što je puštena u promet, pruga od Sarajeva do mora doživjela je potpunu i suvremenu preobrazbu u korist putnika koji će od sada udobnije i kraće te svakako sigurnije putovati prema moru, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close