Pravilnici o hrani

Usvojen paket propisa značajnih za sigurnost hrane

Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2012. u 16:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u suradnji sa nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 25. sjednici koja je održana 29. listopada donijelo četiri propisa, i to: Pravilnik o higijeni hrane, Pravilnik o službenim kontrolama koje se provode radi verificiranja postupanja u skladu sa odredbama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja, Pravilnik o sastavu i označavanju hrane pogodne za osobe netolerantne na gluten i Pravilnik o formulama za dojenčad i formulama nakon dojenja.

Agencija za sigurnost hrane BiH, na osnovu člana 54. Zakona o hrani ('Službeni glasnik BiH', broj 50/04), inicira, priprema i organizira izradu provedbenih propisa iz ovog zakona, a u cilju zaštite interesa potrošača, omogućavanja potrošačima da izvrše izbor u vezi sa hranom koju konzumiraju i zaštite interesa proizvođača. Proces usklađivanja propisa prije svega doprinosi visokom stupnju zaštite zdravlja potrošača, ali isto tako ima i značajan financijski efekt na određene gospodarske grane. Usklađivanje propisa je veoma značajno i zbog ispunjavanja međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine, koje proistječu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što direktno utječe na proces priključenja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Ovom prilikom posebno se naglašava značaj donošenja Pravilnika o higijeni hrane i Pravilnika o službenim kontrolama koje se provode radi verificiranja postupanja u skladu sa odredbama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja zajedno sa Pravilnikom o higijeni hrane životinjskog porijekla i Pravilnikom o organizaciji službenih kontrola proizvoda životinjskog porijekla namijenjenih ishrani ljudi koji su doneseni na 25. sjednici Vijeća ministara BiH na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i čine tzv. 'higijenski paket', koji zajedno sa Zakonom o hrani ("Službeni glasnik BiH', broj 50/04) čini osnovnu horizontalnu legislativu u oblasti sigurnosti hrane.

Navedeni pravilnici osiguravaju integrirani pristup funkcioniranja sustava sigurnosti hrane koji je neophodan, te garantira ispravnost prehrambenih proizvoda od mjesta gdje se obavlja primarna proizvodnja sve do momenta stavljanja u promet ili izvoza. Iskustvo pokazuje da ovi propisi i procedure stvaraju zdravu osnovu koja osigurava ispravnost prehrambenih proizvoda. Pomenuti propisi i procedure sadrže zajednička načela, naročito kada je riječ o odgovornosti proizvođača i nadležnih organa, te građevinskim, operativnim i higijenskim uvjetima za objekte, kao i uvjetima skladištenja, transporta i zdravstvenih oznaka.

Budući da Bosna i Hercegovina ima sve pretpostavke za proizvodnju i izvoz kvalitetne i sigurne hrane, mišljenja smo da je usvajanje podzakonskih akata iz predmetne oblasti od izuzetnog značaja za subjekte u poslovanju sa hranom i hranom za životinje na teritoriji BiH, zato što će usklađivanjem poslovanja sa odredbama istoga postati konkurentniji, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Isto tako ovi pravilnici će pomoći proizvođačima kako bi bili u stanju implementirati odredbe Zakona o hrani koji ih čini odgovornim za stavljanje sigurne hrane na tržište BiH.

Donošenjem propisa iz 'higijenskog paketa' realizirani su zaključci sa 7., 10. i 13. sjednice Vijeća ministara BiH, kao i obveze definirane u 'Mapi puta sa ciljem ostvarivanja uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla', te 'Akcionom planu za adresiranje mape puta'.

U proteklom razdoblju Agencija za sigurnost hrane BiH je uložila poseban napor kako bi odmah po donošenju 'higijenskog paketa' nadležne institucije i subjekti u poslovanju sa hranom mogli isti na što bolji i efikasniji način implementirati. S tim u vezi, Agencija je u suradnji sa nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama organizirala 23 obuke, radionice i seminara na temu higijene hrane i službene kontrole, na kojima je izvršena doedukacija 885 predstavnika navedenih institucija i subjekata u poslovanju sa hranom.

Također se ističe i veliki značaj donošenja Pravilnika o sastavu i označavanju prehrambenih proizvoda pogodnih za osobe netolerantne na gluten, čijim donošenjem su uvaženi brojni zahtjevi Udruženja osoba oboljelih od celijakije, što je veoma značajno za zaštitu zdravlja ove kategorije osoba sa posebnim prehrambenim potrebama. Pravilnik je usklađen sa odgovarajućim propisima Europske unije, odnosno Uredbom 41/2009/EC o sastavu i označavanju prehrambenih proizvoda pogodnih za osobe netolerantne na gluten, kao i sa standardima Codex Alimentarius.

Pravilnikom o formulama za dojenčad i formulama nakon dojenja, koji je također usklađen sa odgovarajućom legislativom Europske unije, propisani su uvjeti koje u pogledu sastava, označavanja i reklamiranja trebaju ispunjavati formule za dojenčad i formule nakon dojenja namijenjene dojenčadi i maloj djeci, kao posebno osjetljivim kategorijama stanovništva.

Također, zbog složenosti i obimnosti pravilnika koji reguliraju pojedine oblasti, a u cilju što kvalitetnije i jednostavnije implementacije istih, kao i doedukacije subjekata u poslovanju s hranom i potrošača, Agencija je u proteklom razdoblju pripremila i distribuirala svim zainteresiranim stranama u sustavu sigurnosti hrane 13 različitih vrsta smjernica, dok je na osnovu Programa rada za 2012. godinu pripremljeno još osam, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close