Tomislavgrad

Usvojen rebalans proračuna HBŽ-a

Gospodarstvo / Flash | 30. 12. 2014. u 09:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) jučer, 29. prosinca, na drugoj izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegbosanske županije održane u Tomislavgradu usvojili su Rebalans Proračuna HBŽ-a za 2014. godinu u iznosu od 70.564.121 konvertibilne marke, što je manje od planiranog za 4.913.124 KM.

Kao predlagač Rebalansa Proračuna za tekuću godinu, ministar financija HBŽ-a Stipan Šarac je istakao da je inicijativu za Rebalans plana Proračuna za 2014.godinu pokrenuo još 5. kolovoza.

''Naime, nakon što je Vlada Hercegbosanske županije prihvatila Izvješće o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za razdoblje siječanj-lipanj 2013.godine , bilo je jasno da se prihodi i primitci ne ostvaruju na planiranoj razini, odnosno da se na godišnjoj razini mogu očekivati manji prihodi Proračuna u iznosu za 31, 74 posto'', navodi se u obrazloženju ministra Šarca.

S tim u vezi, po njegovim riječima, resorno ministarstvo je poslalo obavijest svim proračunskim korisnicima da će u operativnim planovima do kraja fiskalne 2014. godine izvršiti usklađivanje razine raspoloživih sredstava tekućih i kapitalnih potpora te kapitalnih izdataka sa razinom ostvarenih prihoda i primitaka.

Prema novom naputku i analizirajući zahtjeve proračunskih korisnika, Ministarstvo financija i Vlada su sačinili Prijedlog Rebalansa proračuna gdje su u stavci za rashode i izdatke istaknuti kapitalni izdatci manji za 2.025.553 KM od planiranih, tekuće potpore-grantovi predstavljaju smanjenje za 1.090.250 KM dok su bruto plaće i naknade troškova svih uposlenih, zastupnika u Skupštini i doprinosi umanjeni za 489.106 KM.

Također je Šarac istaknuo da su među prihodima i primitcima porezni prihodi od planiranih za ovu godinu manji za 3,58 posto ili u apsolutnom iznosu to iznosi 1,974.124 KM, dok su neporezni prihodi veći za 15,34 posto u odnosu na Plan proračuna a dolaze od uknjiživanja prihoda od GSM licence u iznosu od 1.000.000 KM, koja se po izmjeni kontnog plana prenosi iz prihoda od potpora na prihode od poduzetničkih aktivnosti i imovine.

Rebalans proračuna nisu podržali zastupnici HDZ 1990, a predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990 Nediljko Rimac i zastupnik u novom sazivu Skupštine ove županije tvrdi kako je posebno štetan za braniteljsku populaciju jer su predlagači njihovu stavku sa 800 tisuća KM skinuli na 200 bez da je to usuglašeno sa braniteljskim udrugama.

''U planiranju proračuna promašiti za 5 milijuna KM je neodgovorno, branitelji su zlouporabljeni, izbori su prošli onako kako se zna da su prošli, novca jednostavno u realnom proračunu nema i sa pozicije te populacije gdje pripadam nisam mogao podignuti ruku za usvajanje'', kazao je Rimac.

Osim usvojenog Rebalansa Proračuna HBŽ-a za 2014. godinu kao i zakona o njegovom izvršenju, zastupnici su donijeli Odluku o privremenom financiranju Hercegbosanske županije za period od 1. siječnja do 31. ožujka 2015. godine u iznosu od 15,5 milijuna KM.

Na kraju današnje sjednice donesena je Odluka o prijenosu prava i obveza Skupštine JP ŠGD "Hercegbosanske šume“ Kupres d.o.o. Kupres na opunomoćenike Slavka Galiota, Milana Kunića, Ivana Radivojša, Zdravka Mamića, Antu Ljubičića, Zijada Šehića i Boška Dalića.

Kopirati
Drag cursor here to close