Izgradnja nasipa

Utvrđivanje obale u Čapljini zaštitilo bi plastenike i obradive površine

Gospodarstvo / Flash | 02. 01. 2016. u 13:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poplave u Hercegovini koncem prošlog i početkom ovog desetljeća aktualizirale su problematiku zaštite na čapljinskom području. Proteklih godina radilo se na rekonstrukciji nasipa i obnovi obaloutvrda.

Privedeni su kraju radovi na jednoj kraćoj dionici na rijeci Krupi, lokacija Bjelilo.

Govoreći o zahvatu koji je u završnoj fazi Željko Ostojić, voditelj Odjela zaštite od štetnog djelovanja voda Agencije za vode ''Sliv Jadranskog mora'' iz Mostara kaže da se potreba se pokazala još dok su radili sanaciju dijela desne obale rijeke Krupe.

''Ovo je kraća dionica, na lijevoj obali Krupe, dugačka je 100-120 metara, a značajna je zbog intenzivne poljoprivredne proizvodnje. Utvrđivanjem obale zaštiti će se plastenici koji su bili ugroženi. Dionica je ušla u plan na zahtjev ljudi iz mjesne zajednice koji su podnijeli zahtjev preko Općine Čapljina.

Riječ je o uobičajenom poslu zaštite obale kamenim nabačajem. Za sada nasip stoji, iako je potreban oprez s obzirom da je rijeka Krupa karakteristična, nema stabilno dno i kosine, teren je muljevit, pa je izvođenje radova zahtjevno. Nikad se ne zna hoće li ono što naspete ostati ili nestati u mulju'', ističe Ostojić.

On dodaje kako je posao naišao na odobravanje vlasnika plastenika, piše Večernji list.

''Vlasnici plastenika uz rijeku izražavaju zahvalnost. Uz to što je obala bila otkinuta sve do ruba plastenika, bila im je otežana obrada plastenika traktorima. Sada će moći s obje strane ulaziti i tako ih lakše obrađivati'', dodaje Ostojić.

Prema stanju na terenu, očito je ova obaloutvrda za povrtlare bila spas u posljednji čas, malo je nedostajalo da rijeka odnese i dio zemlje.

Što se tiče nastavka radova na obaloutvrdama uz rijeku Krupu Ostojić kaže da prave godišnje planove na osnovi stanja na terenu i prijava iz mjesnih zajednica.

''Imamo planove, kako za Krupu tako i za Neretvu i Bregavu, ali sve ovisi o priljevu sredstava. Neka sredstva postoje, ali se opet ide prema prioritetima, nastojimo intervenirati tamo gdje je najkritičnije'', zaključuje Ostojić.

Dionica Bjelilo na lijevoj obali ćudljive Krupe nalazi se istočno od magistralne ceste M17, na jednom od oštrih zavoja rijeke. Izvođač radova je čapljinska tvrtka Beton Perutina.

Kopirati
Drag cursor here to close