Zakon brani

Vinogradari traže odgovor: Završava li uvozno grožđe u vinu?

Gospodarstvo / Flash | 16. 12. 2014. u 21:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepovoljne klimatske prilike ove godine uticale su na pad prinosa u vinogradarstvu zbog čega je Odbor Grupacije proizvođača vina u BiH pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH na sastanku u utorak zaključio da zatraži pomoć od resornih ministarstava radi otklanjanja negativnih posljedica.

''Ova godina je bila izuzetno teška po svakom osnovu za vinogradare. Bilo je dosta padalina i nevremena, tako da je 2014. jedna od možda najlošijih godina u zadnjih 20, 30 godina za vinogradare'', izjavio je nakon sastanka Zoran Obrad Vukoje, vlasnik vinarije Vukoje iz Trebinja i predsjednik Grupacije proizvođača vina pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Po njegovim riječima, pojedini vinogradari koji su maksimalno vodili računa o vinogradima imali su manji prinos 20 do 30 posto, kod nekih je prinos bio manji 70 posto, a u nekim slučajevima čak nije bilo nikakvog prinosa.

''Grupacija proizvođača vina BiH imala je nedavno sastanak u Mostaru sa svim vinarima, a danas smo donijeli zaključak da zatražimo od ministarstava da pomogne i da po hektaru da određeni iznos. Naveli smo da bi to moglo biti oko 500 maraka po hektaru'', kazao je Vukoje.

Ono što je ubrano od grožđa, po njegovim riječima, moglo bi biti kvalitetno i da se koristi za proizvodnju vrhunskih vina.

Vukoje je dodao da su na sastanku raspravljali i o uvozu grožda u BiH.

''Postoji veliki uvoz svake godine. U Europskoj uniji nema prometovanja grožđa iz regije u regiju, a kod nas se događa da nam u BiH ulazi ta sirovina'', kazao je Vukoje.

Dodao je kako vinogradari svake godine održavaju sastanke s nadležnim organima da se koliko je to moguće spriječi uvoz s obzirom na to da to grožđe nije kvaliteteno kao naše.

''Pošto se po našem zakonu ne može od uvezenog grožđa praviti vino, zanima nas gdje je to grožđe završilo i tražit ćemo od institucija da nam dostave odgovarajuće podatke'', kazao je Vukoje.

Na sastanku je razgovarano i o organizaciji studijskog putovanja vinara na sajam Prowein 2015 u Dizeldorfu u Njemačkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close