energetska efikasnost

Više novca za realizaciju projekata - snažna poruka lokalnim zajednicama

Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2015. u 16:14 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u BiH i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP) Sezin Sinanoglu potpisale su danas Memorandum o razumijevanju UNDP-a i resornog ministarstva.

Cilj ovog dokumenta jeste uspostavljanje suradnje između Projekta 'Energetska efikasnost u BiH', koji u RS-u implementira spomenuto ministarstvo i UNDP Projekta za energetsku efikasnost 'Zeleni ekonomski razvoj', čijom implementacijom će se primijeniti mjere energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora u RS.

Ministarstavo i UNDP implementiraju projekte koje imaju govoto indentičan cilj i način realizacije, a to je podizanje energetske efikasnosti javnih zgrada iz oblasti prosvjete i zdravstva, priopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Predviđeno je, također, da se za svaki pojedinačni projekt definiraju mjere energetske efikasnosti koje će se provesti, a investiranje za svaki objekt će se obaviti po principu paralenog financiranja, s tim da će procedure nabavke i zaključivanja ugovora svaka od potpisnica voditi potpuno neovisno.

Sezin Sinanoglu je rekla da će sinergija UNDP-a i Svjetske banke na podizanju energetske efikasnosti značiti više sredstava za realizaciju projekta, a da se istovremeno šalje snažnija poruka lokalnim zajednicama o važnosti ovih mjera koje donose direktne uštede proračuna.

Projekt 'Energetska efikasnost u BiH' financira se kreditnim sredstvima Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Vrijednost Projekta za RS iznosi 12,8 milijuna dolara (USD), a planirano je podizanje energetske efikasnosti obnovom oko 30 objekata.

Implementacija projekta je već započela, a u prvom krugu odabrano je 11 objekata, tri iz oblasti zdravstva i osam iz oblasti prosvjete i kulture.

Projekt 'Zeleni ekonomski razvoj' , koji administrira UNDP, financira se bespovratnim sredstvima vlade Kraljevine Švedske – Švedske razvojne agencije (SIDA) od 4.000.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close