Privatizacija

Vlada prodaje udio u Fabrici duhana Sarajevo

Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2016. u 10:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada donijela je Odluku da državni kapital u gospodarskom društvu Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo u iznosu 39,9058 posto ukupnih dionica ovog društva ili 511.478 dionica, bude prodan putem burze.

Postupak prodaje, kako je priopćeno iz Vlade Federacije, provest će Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH.

Istodobno, Vlada FBiH prihvatila je izvještaj o radu Nadzornog odbora Sarajevo osiguranja d.d. Sarajevo za razdoblje1.1. - 23.6.2016. godine.

''Aktivnosti Nadzornog odbora u proteklom razdoblju bile su usmjerene na Program konsolidacije i prijedloge Radne grupe Vlade Federacije BiH na uspostavi nove organizacione šeme Društva i optimalizacije broja podružnica kao i uvođenja moratorija na zapošljavanje u Društvu i njegovim supsidijarnim društvima u svrhu financijske konsolidacije i vraćanja liderske pozicije na tržištu osiguranja u BiH'', navodi Vlada koja je usvojila i Informaciju Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH o presjeku financijskog stanja i reviziji kapitala u gospodarskom društvu UNIS Tools d.o.o. Sarajevo.

Usvojena je i Informacija Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH o analizi stanja kapitala u gospodarskom društvu Konfekciji „Borac“ d.d. Travnik, Tvornici konfekcije „Borac“ d.d. Zenica i Tvornici konfekcije „Borac“ d.d. Banovići, za razdoblje od zaključenja Sporazuma o raskidu Ugovora o kupoprodaji dionica od 25.5.2012. godine, do 31.12.2015. godine. Ova analiza će biti dostavljena Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

Federalna vlada odobrila je raspodjelu sredstava s računa KTK „Visoko“ d.d. Visoko, od sredstava prodaje društva, kod Federalnog zavoda MIO za uvezivanje radnog staža 47 zaposlenika koji su ostvarili pravo na mirovinu zaključno sa 31.12.2015. godine, u visini od 233.911,40 KM.

Od ovog iznosa za MIO će biti uplaćeno 129.822,87 KM, za zdravstveno osiguranje 95.320,83 KM i za doprinos za nezaposlene 8.767,70 KM.

Sastavni dio odluke je poimenični popis uposlenika s točno naznačenim iznosima koje je potrebno uplatiti kako bi ostvarili pravo na mirovinu, navela je Vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close