Vlada usvojila zeleni izvještaj i mliječnu strategiju

Gospodarstvo / Flash | 30. 12. 2014. u 13:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj 146. sjednici u Sarajevu donijela uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o vrstama naknada i kriterijima za obračun naknada za zagađivače zraka, te Uredbe o planiranju rada i izvještavanju o radu Vlade FBiH, federalnih ministarstava i institucija.

Usvojena je i Strategija povećanja konkurentnosti i privlačenja ulaganja u vrijednosne lance mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća u Federaciji BiH u razdoblju 2014.- 2020. godina i Izvještaj o stanju u poljoprivredi za 2013. godinu, zvani Zeleni izvještaj.

Vlada FBiH je usvojila i Informaciju o aktivnostima vezanim za hotel Maršal d.o.o. Bjelašnica, te neke financijske i kadrovske odluke i rješenja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Rezultat provedbe Strategije povećanja konkurentnosti i privlačenja ulaganja u vrijednosne lance mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća u Federaciji Bosne i Hercegovine trebao bi biti identifikacija i pojednostavljenje administrativnih postupaka u ovim sektorima poljoprivrede koji su povezani s aktivnostima uvoza i izvoza, kao i s općim uvjetima poslovanja.

Strategija, između ostalog, daje preporuke za izmjene pravnih akata s ciljem efikasnijeg usmjeravanja poticaja, subvencija i garancija u skladu s najboljim praksama.

Vlada FBiH danas je donijela i Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o planiranju rada i izvještavanju o radu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, federalnih ministarstava i institucija.

U okviru pripreme za primjenu Uredbe o planiranju rada i izvještavanju o radu Vlade FBiH, federalnih ministarstava i institucija koja počinje od 1. siječnja 2015. godine, te edukacije kadrova za ove poslove, ocijenjeno je da uloga tajništva Vlade FBiH nije u cijelosti definirana u skladu s ciljevima i zadacima koji su ovoj stručnoj službi povjereni Uredbom o Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH.

''Uredbom o Generalnom sekretarijatu nije utvrđeno njegovo pravo da vrši nadzornu funkciju, te su sve odredbe Uredbe o planiranju rada i izvještavanju o radu Vlade FBiH, federalnih ministarstava i institucija, koje predviđaju kontrolnu funkciju Generalnog sekretarijata ovim izmjenama i dopunama brisane'', navela je Vlada.

Federalna vlada donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o vrstama naknada i kriterijima za obračun naknada za zagađivače zraka.

Zakonom o Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH propisano je da će vrste i iznose naknada i posebne naknade za zagađivače okoliša i to prema emisiji, vrsti i porijeklu propisati Vlada Federacije, pa je temeljem toga donesena Uredba o vrstama naknada i kriterijima za obračun naknada za zagađivače zraka. Uredbom je propisana naknada koju zagađivači zraka plaćaju prema vrsti, količini i porijeklu emisije zagađujućih materija, definirani obveznici plaćanja naknada i dati kriteriji za obračun naknade i korektivni poticajni koeficijenti.

Kopirati
Drag cursor here to close