Zakon o radu

Wigemark brani Zakon: To što imate ostalo je od Tita

Gospodarstvo / Flash | 24. 07. 2015. u 11:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reformska agenda koja uključuje socijalne, ekonomske te reformu Zakona o radu, bile su ključne teme današnjeg sastanka u Sarajevu između premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadila Novalića i šefa Delegacije Europske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka.

Sastanku su također prisustvovali i veleposlanica Francuske u BiH Claire Bodonyi i otpravnik poslova Veleposlanstva Njemačke u BiH Adrian Pollmann.

Novalić je kazao kako je novi Zakon o radu kod nekih dočekan negativno te uz prilično neistinite konstatacije, iako je ovaj zakon bukvalno prepisana stečevina EU prilagođena prilikama u BiH.

Zakon o radu je, kako je rekao, sastavni dio 19. poglavlja od ukupno 35, koja su 1. srpnja potpisana kroz koordinacijski mehanizam.

''Htjeli smo pokazati bh. javnosti, ali i međunarodnoj zajednici, da su reforme koje trebamo provesti naš zadatak i da ne nastaju pod pritiskom EU ili međunarodne zajednice'', istaknuo je Novalić i dodao da od EU "samo tražimo pomoć na tom putu".

Novi Zakon o radu, pojasnio je, predstavlja proširenje prava radnika te podsjetio da su protiv novog Zakona o radu povlašteni sektori kao što je javna uprava, energetski sektor, sektor komunikacija i komunalni sustav. Na drugoj strani je, kaže, sektor industrije, koji je, u kontekstu kolektivnih ugovora, potpuno nezaštićen.

''Novi Zakon o radu smanjuje prava povlaštenih i povećava prava razvlaštenih'', istaknuo je Novalić.

Na sastanku je razgovarano i o reformskoj agendi te je s tim u vezi, kazao da je agenda usvojena u Republici Srpskoj, danas u Vijeću ministara BiH, a da će u Vladi FBiH biti usvojena u ponedjeljak. To je, kaže Novalić, 11. i konačna verzija agende koja će predstavljati osnovni koncept djelovanja u narednom periodu.

Dodao je da je na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH razgovarano o četiri tačke sadržane u reformskoj agendi, a koje se tiču povećanja zapošljavanja, Zakona o radu, Zakona o šumama i rebalansu proračuna.

Wigemark je kazao da je tijekom posljednjih godinu dana bilo mnogo priča o reformama. Podsjetio je na prošlogodišnje proteste građana BiH suočenih s problemima kao što je rigidno tržište rada, nerazvijena privreda i sl., a koji su tražili zaposlenje i nova radna mjesta.

BiH, smatra Wigemark, ima potencijal koji se može iskoristiti, ali jednostavno ne postoji pristup tržištu rada. Po njegovim riječima, EU je čula poruku građana te se na osnovu toga prilagodila u smislu novog pristupa EU Bosni i Hercegovini sa snažnijim fokusom na socijalnim i ekonomskim reforma, uključujući vladavinu prava, borbe protiv korupcije...

Istaknuo je da ako BiH želi ostvariti sve zacrtane ciljeve, potrebno je da provede ekonomske, socijalne i reforme u sektoru pravde, što je i navedeno, podsjetio je, u zajedničkoj izjavi koju su potpisali politički lideri u BiH.

''Tu smo da vas podržimo na putu ka EU. Sve zemlje iz regije ostvaruju napredak, Hrvatska je već članica EU, Srbija treba da počne pregovore o pristupanju, Crna Gora ima status kandidata, pa čak i Albanija'', kazao je Wigemark, dodajući da EU želi da i BiH sustigne ostale zemlje u regiji te da vjeruju da su reforme apsolutno nužne.

U pogledu novog Zakona o radu kojeg predlaže Vlada FBiH, kazao je kako je jasno da je mnogo bolji od postojećeg, jer se radi o stvaranju novih radnih mjesta, a ne zaštiti privilegiranih.

''Sustav koji trenutno postoji u BiH je nešto što je ostalo iz vremena Tita te se trebamo zapitati želimo li se vratiti u prošlost ili želimo nešto modernije - rekao je Wigemark.

Naglasio je kako je važno održavati dijalog o svim ovim pitanjima te imati na umu interese svih, ne samo privilegiranih koji imaju dobro plaćene poslove, već i onih koji su nezaposleni.

Također je istaknuo kako podržava dijalog između sindikata, Vlade FBiH i poslodavaca, napominjući da ako sindikat želi zadržati trenutno stanje, onda je to, kako je rekao, njihov izbor.

Međutim, on naglašava da osim sindikata i druge kategorije, kao što su nezaposleni, imaju svoja prava.

Kopirati
Drag cursor here to close