EBRD

Za Koridor Vc 100 milijuna eura kredita

Gospodarstvo / Flash | 08. 04. 2016. u 10:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je nastaviti financirati gradnju autoceste na dijelu koridora između Budimpešte i Ploča koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu jer to smatra najvažnijim infrastrukturnim projektom ne samo za tu zemlju nego za cijelu regiju, potvrdio je u petak u Sarajevu direktor te banke za zapadni Balkan Holger Muent.

"Dijelimo namjere vlasti u BiH koje žele ubrzati gradnju koridora Vc. To je jedan od ključnih projekata u regionalnom povezivanju", kazao je Muent novinarima.

Dodao je kako se trenutačno s vlastima razrađuju modeli nastavka ranije započetog financiranja s ciljem povećanja iznosa kredita. Također je kazao kako je za sada izvjesno da će EBRD u iduće tri godine osigurati BiH kreditna sredstva od 80 do 100 milijuna eura na godišnjoj razini, koja će biti uložena u gradnju koridora Vc.

Autocesta kroz BiH na toj trasi prolazi u dužini od nekih 330 kilometara, a do sada je izgrađeno nešto više od 120 kilometara suvremene prometnice, prenijela je Hina.

Kreditni modeli koji su do sada korišteni ipak su gotovo iscrpljeni, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih donosa BiH Mirko Šarović kazao je kako sada slijede novi koraci poput uvođenja dodatnih trošarina, primjerice na gorivo.

"To bi trebalo poslužiti kao osnova za nova kreditna zaduženja", kazao je Šarović, koji je zajedno s Muentom sudjelovao na sastanku skupine EBRD-a koju čine Austrija, BiH, Cipar, Izrael, Kazahstan i Malta, posvećenom mogućnostima za izravne inozemne investicije.

Sastanak je bio posvećen pripremama za summitu EBRD-a, koji će se u svibnju održati u Londonu, i projektima koji će tamo biti predstavljeni radi odobravanja njihova financiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close