Osman Bećirović iz Konjević Polja

Za manje od sat vremena ostao bez 15 tisuća komada pastrmke

Visoke temperature utjecale su na proizvodnju ribe čemu svjedoči i ribnjak Osmana Bećirovića kojem je za manje od sat vremena uginulo 15 tisuća komada pastrmke.
Gospodarstvo / Flash | 28. 09. 2024. u 11:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suša i visoke temperature utjecale su ove godine na proizvodnju ribe u BiH, o čemu svjedoči i primjer vlasnika ribnjaka iz Konjević Polja Osmana Bećirovića kojem je u srpnju u ribnjaku za manje od sat vremena uginulo 15 tisuća komada pastrmke.

Bećirović ribnjak posjeduje od 2014. godine i taj posao radi veoma predano i s ljubavlju.

Foto: Kadira Šakić / Osman Bećirović na ribnjaku

"Ribnjak sam uradio osobnim sredstvima, građevinski radovi su trajali tri godine. Dizao sam kredite kako bi izgradio ribnjak, a sredstvima Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih lica sam izvršio poribljavanje. Ove godine je nažalost za jedan sat uginulo 15 tisuća komada pastrmke. Pokušao sam da kompresorom proizvedem kisik i da ih spasim, ali nisam uspio. Sve su uginule i danas nemam nijedne", ispričao je Bećirović.

On je svoju štetu prijavio i Općini Bratunac, čije je nadležno povjerenstvo to evidentiralo, ali dosad, kaže, nije dobio nikakvu pomoć.

"Ne mogu sam ponovno pokrenuti ovaj posao, jer imam minimalnu penziju. Iskreno, prijeko mi je potrebna pomoć drugih. Imao sam štete oko 10.000 KM. Ipak, neću odustati, proizvest ću mlađ, pa ću ići korak po korak s uzgojem pastrmke", optimističan je Bećirović.

Foto: Kadira Šakić / Osman Bećirović na ribnjaku

Naglašava da je kvaliteta pastrmke bila veoma dobra zbog čiste prirode, a redovno je radio i na čišćenju jer, kako kaže, pastrmke neće nečistoću.

"Jedini sam na regiji Birač s proizvodnjom pastrmke i moji kupci su uglavnom bili pravoslavci, a najviše se prodalo ribe tijekom pravoslavnog posta. Nije jednostavno vidjeti ovu štetu, ali život ide dalje i ne treba odustati od ponovnog pokretanja uzgoja", ističe Bećirović.

Kopirati
Drag cursor here to close