Odluka Vlade

Za zapošljavanje Roma izdvojeno 90 tisuća KM

Gospodarstvo / Flash | 25. 06. 2015. u 14:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada usvojila je, današnjom Odlukom, Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih i kapitalnih transfera utvrđenih Proračunom FBiH za 2015. godinu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, u ukupnom iznosu od 4.364.000 KM.

Programom je na ime pomoći u zapošljavanju Roma planiran iznos od 90.000 konvertibilnih maraka. Sredstva su namijenjena stimuliranju poslodavaca za zapošljavanje Roma uz osposobljavanje - obuku za radno mjesto i stvaranje povoljnijih uvjeta za samozapošljavanje.

Transfer za implementaciju i uvođenje prava neratnih invalida vrijedan je 200.000 KM i predstavlja podršku centrima za socijalni rad za podmirenje osnovnih troškova rada, kako bi bile osigurane pretpostavke za dalje uvođenje u pravo neratnih invalida.

Transfer za odvikavanje od ovisnosti iznosi 62.000 KM i namijenjen je udruženjima ili fondacijama koje su, u skladu sa zakonima bilo kojeg nivoa vlasti u Federaciji BiH, registrirana za bavljenje psihosocijalnom rehabilitacijom socijalnom reintegracijom ovisnika o psihoaktivnim supstancama.

Za 'Dječju nedjelju' transfer iznosi 32.000 KM, a planiran je za ustanove ili udruženja koja su registrirana za bavljenje zbrinjavanjem djece bez roditeljskog staranja i zaštitom djece s posebnim potrebama.

Za potrebe Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u FBiH 2011.-2015. transfer iznosi 50.000 KM, a predviđa uklanjanje arhitektonskih i drugih (komunikacijskih i prometnih) barijera.

Transfer od 630.000 KM predviđen je za organizacije civilnih invalida, odnosno kao podrška organizacijama osoba sa invaliditetom za podmirenje osnovnih troškova rada.

Savezu logoraša BiH transfer iznosi 360.000 KM, a Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata u BiH 170.000 KM.

Transfer za potrebe istraživačko-dokumentacionih aktivnosti i zaštitu žrtava i svjedoka genocida iznosi 260.000 KM. Za potrebe podizanja razine kvalitete pruženih usluga i razvoj vaninstitucionalnih oblika zbrinjavanja kroz razvoj usluge stanovanja u lokalnoj zajednici planiran je transfer od 10.000 KM.

Iznos od 2.500.000 KM planiran je kao transfer ustanovama za zbrinjavanje na nivou FBiH, a cilj je poboljšanje uslova boravka štićenika, osiguranje neophodnih infrastrukturnih uslova za funkcioniranje ustanova na nivou Federacije BiH, socijalno zbrinjavanje i osposobljavanje za samostalan život i rad prema preostalim sposobnostima i provođenje radne aktivnosti štićenika, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close