Zaštita i dobrobit!

Zakon o zaštiti(!) životinja: Životinje se mogu uzgajati u svrhu proizvodnje krzna sve do 2028. godine

Izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja omogućen je uzgoj životinja u svrhu proizvodnje krzna do 2028. godine.
Gospodarstvo / Flash | 08. 11. 2017. u 14:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su danas u drugom čitanju izmjene Prijedloga zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim se omogućava uzgoj životinja, osim pasa i mačaka, u svrhu proizvodnje krzna do 2028. godine.

Izmjene zakona sada su podržane u dva različita teksta u dva doma te je za usuglašavanje zakona formirana Komisija koju će iz Doma naroda predstavljati Safet Softić (Klub Bošnjaka - SDA), Ljilja Zovko (Klub Hrvata - HDZBiH) i Darko Babalj (Klub Srba - SDS).

Izmjenama su se protivili aktivisti za zaštitu životinja i nevladine organizacije za zaštitu okoliša dok su na suprotnoj strani uzgajivači krznašica okupljeni oko Udruženja ljubitelja i simpatizera činčila, koji se bore za nastavak ovog biznisa.

Udruženja koja su se protivila odgađanju zabrane ističu da je uzgajivačima bio dat jako dug period od 9 godina da se preorijentiraju na druge vrste proizvodnje, te da ni jedna zemlja dosada nije odgodila stupanje izglasane zabrane na snagu.

Aktivisti Koalicije bez krzna BiH ističu da iza svega stoji strani krznarski lobi, koji u našoj zemlji vidi pogodno tlo za razvoj mutnog biznisa koji se sustavno protjeruje iz razvijenijih i uređenijih zemalja i da su oni praktično jedini koji bi imali koristi od razvoja krznarske industrije u BiH, jer je broj domaćih uzgajivača praktično zanemariv.

Ako strani lobi ostvari svoju nakanu, aktivisti su naveli primjer Poljske u kojoj su Nizozemci masovno otvarali krznarske farme, nakon što je u njihovoj zemlji izglasana zabrana uzgoja kuna po kojem je Nizozemska bila treća država na svijetu.

Nizozemski "investitori" su Poljacima 2012. obećali radna mjesta, razvoj i investicije... Danas se preko 100 lokalnih zajednica trudi istjerati sve farme krzna iz Poljske, zbog stravičnog zagađenja okoliša, lažnih obećanja o radnim mjestima i neetičnosti.

Da bi skrenuli pažnju na ovo pitanje aktivisti iz Koalicije bez krzna su pokrenuli pisanu i online peticiju Parlamentu BiH koje su naišle na veliki odaziv građana i za relativno kratko vrijeme skupljen je veliki broj potpisa. Iako je online peticija Koalicije bez krzna skupila preko 16 000 glasova ovo ništa nije značilo izaslanicima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zbog odsustva predlagača ...

Izmjene zakona o državnoj službi i o radu u bh. institucijama koje je predložila zastupnica Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Maja Gasal Vražalica danas nisu razmatrane zbog odsustva predlagača, a predviđaju uklanjanje diskriminacije kada je u pitanju korištenje broja dana za godišnji odmor ovisno od dužnosti.

Također, zbog odsustva predlagača, predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, nije razmatran ni Izvještaj o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.

Izaslanici Doma naroda nisu usvojili Program razvoja sustava zaštite i spašavanja na nivou institucija i organa BiH, koji je također predložio Ministarstvo sigurnosti BiH.

U Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za provođenje procedure imenovanja Neovisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao neovisnih tijela policijske strukture BiH iz Doma naroda imenovani su Safet Softić, Bariša Čolak (Klub Hrvata) i Ognjen Tadić (Klub Srba).

Time je završena današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close