Urbanističko planiranje

Započeo seminar 'Nove urbane topologije'

Gospodarstvo / Flash | 07. 11. 2012. u 16:31 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji švedskoga veleposlanstva u BiH i inicijative švedskog udruženja Frgfabriken danas je u amfiteatru Mašinskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru otvoren seminar Nove urbane topologije (NUT).

Domaćin seminara i veleposlanik Švedske u Bosni i Hercegovini Bosse Hedberg objasnio je kako se ovaj projekt zasniva na sličnim projektima provedenim u nekoliko gradova Europe i Srednjeg istoka.

"Ono što je zajedničko gradovima u kojima se seminar također održavao, kao što s Minsk, Shisinau, Skopje, Alexandria i Amman, jest to da su svi ti gradovi bili u određim poteškoćama da započnu razgovore i pristupe ozbiljnijem urbanističkom planiranju kako bi mjesto življenja za svoje građane učinili boljim", kazao je švedski veleposlanik.

Po njegovim riječima, tu nije riječ o bojanju fasade, nego o inicijativama sveprisutnim u različitim zemljama, a to je da obični građani i javno mijenje imaju više utjecaja na one koji donose odluke o urbanističkom planu.

Thomas Lundh, menadžer projeka iz Udruženja Fargfabriken, kazao je kako im je cilj bio omogućiti susret sudionika iz raznih sredina i različitih braši, odnosno angažiranih arhitekata, akademika, umjetnika, studenata i istraživača iz BiH i drugih zemalja, kako bi razgovarali o mogućem budućem urbanističkom planu za središte Mostara, koji će uključivati različita rješenja o organizaciji javnog prostora, transporta, te sudjelovanje u procesu planiranja.

"Nakon što smo radili na sličnim projektima u Švedskoj, Frgfabriken je započeo međunarodni projekt Nove urbane topologije (NUT), s naglaskom na zemlje i gradove u kojima se dijalog i rasprava o urbanističkom planiranju ne odvijaju bez poteškoća", kazao je Lundh.

Po njegovim riječima, seminar će trajati tri dana, odnosno do 9. studenoga, gdje su predviđene radionice i dva obilaska grada s fokusom na njegov uži centar, nakon čega će predstaviti svoje viđenje, a na predstavnicima je grada Mostara da to viđenje provedu.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako bi bilo neozbiljno komentirati šta će se događati u budućnosti nakon što sudionici današnjeg seminara predstave svoje viđenje gradske jezgre Mostara budući da, kako je kazao, Mostar ima još mnogo neriješenih problema.

Kopirati
Drag cursor here to close