Drvna industrija

Zašto BiH treba zabraniti izvoz trupaca i ogrijevnog drveta

Gospodarstvo / Flash | 21. 06. 2017. u 18:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bh. vlastima su se više puta obraćali sa zahtjevima da se konačno nešto učini u segmentu drvne industrije koja bilježi veliki uspjeh.

Naime, samo u prošloj godini izvezeno je milijardu i 200 milijuna KM u zemlje EU, ali i na svjetsko tržište. Perspektivna grana koja nije zaštićena, što znači da ne postoje nikakvi kriteriji za raspodjelu sirovine, piše N1.

"Mi godinama pričamo o problemima s kojima se susreće ova grana, a to je nedostatak kvalitetne sirovine, jer u BiH imamo veliki problem na koji godinama ukazujemo, a to je da proizvođači finalnih proizvoda ne mogu na tržištu doći do kvalitetne sirovine do one koja je po tržišnim cijenama", pojasnio je Suhad Ećo iz Asocijacije drvoprerađivača.

Rješenje ovog problema vide u zabrani izvoza poluproizvoda, te uvođenju izvoznih trošarina. Iako su i ranije predlagali isto, vlasti su pronalazile izgovor u međunarodnim ugovorima koji to, navodno ne dozvoljavaju - što je, kažu neistina.

Muhamed Pilav, potpredsjednik Udruženja drvne industrije je kazao: "Istina je da svaka zemlja ima pravo da neku granu ekonomije ili neki resurs proglasi od strateškog značaja i u tom slučaju nijedan međunarodni ugovor ili sporazum ne vrijedi".

"Sad kad je jedna zemlja EU zabranila izvoz svoje sirovine onda smo kazali zašto vlasti šute. Moraju slušati gospodarstvenike kako bi se sirovina usmjerila ka proizvodnim kapacitetima", ocijenila je Šemsa Alimanović iz Gospodarske komore FBiH.

BiH u velikom procentu izvozi balvane, dasku, ogrjevno drvo i druge poluproizvode niske vrijednosti, dok je izvoz finalnih proizvoda dosta manji.

Bosna i Hercegovina posjeduje jedan od najvažnijih resursa u državi a to su šume, koje obuhvaćaju oko 60% površine. Da bi iskoristili taj prirodni resurs i stvorili nove prilike za drvnu industriju, mora se pomoći prerađivačima odnosno moraju se osigurati dovoljne količine sirovina, kažu iz drvnog sektora.

Kopirati
Drag cursor here to close