Trojanski konj

Zašto treba zaustaviti potpisivanje sporazuma između EU-a i SAD-a

Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2015. u 09:02 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Bosni i Hercegovini želja i angažman građana za promjenama bilo kakvih zakonskih rješenja na polju hrane i životne sredine se svodi na minimalan nivo'', ukazala je predstavnica banjalučkog Centra za životnu sredinu Duška Kudra.

Ovaj centar je, 19. lipnja, organizirao javnu tribinu o temi ''TTIP i GMO sa aspekta Bosne i Hercegovine i EU integracija'', na kojoj su predstavnici Ministarsta trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu, te predstavnik nevladine organizacije „Zelene akcije“ iz Hrvatske, održali prezentacije i razmjenili svoja mišljenja o tom pitanju.

Povod održavanja tribine jeste informiranje javnosti o značaju i utjecaju na građane međunarodnog sporazuma Transatlantskotrgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP).

Iz Centra podsjećaju da TTIP predstavlja bileteralni sporazum između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, koji nosi prijetnje smanjenja standarda kvaliteta i proizvodnje hrane, prava radnika, te zaštite životne sredine.

Otpor protiv TTIP sporazuma se u samo nekoliko mjeseci proširio na oba kontinenta gdje je više od dva milijuna građana EU potpisalo peticiju koja poziva na obustavljanje pregovaranja i potpisivanja spomenutog sporazuma.

Jedna od vodećih međunarodnih mreža organizacija koje se bave životnom sredinom, Friends of the Earth (FoE), čiji je član Centar za životnu sredinu, smatra da TTIP sporazum nosi odlike "trojanskog konja" koji zastupa interese moćnih globalnih korporacija koje koriste pregovore kako bi oslabili europsko zakonodavstvo koje štiti građane i prirodu.

Jedan od glavnih razloga zabrinutosti europske javnosti je upravo povećan uvoz i proizvodnja genetski modificirane hrane u Europi, koju bi omogućio TTIP.

''Centar za životnu sredinu podržava stavove FoE, te smo sigurni da bi TTIP indirektno ugrozio naše, već oslabljeno tržište. Podsjećamo da su nedavna istraživanja pokazala da 67 posto uzoraka hrane u Bosni i Hercegovini sadrži GMO, a upotreba genetski modificirane hrane službeno nije dozvoljena'' navela je Duška Kudra.

Utjecaj građana na odluke predstavnika Europske unije ima izuzetan značaj, što pokazuje činjenica da je debata, ali i glasanje o spomenutom sporazumu, koji su trebali biti održani početkom ovog mjeseca odgođeni za naredni period, nakon ogromnog pritiska građana, udruženja proizvođača i sindikalaca, navode iz Centra za zivotnu sredinu Banja Luka.

Kopirati
Drag cursor here to close