2.533.862.123 KM

Zastupnički dom odobrio Nacrt proračuna FBiH za 2016. godinu

Gospodarstvo / Flash | 02. 12. 2015. u 16:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na sjednici u Sarajevu Nacrt proračuna FBiH za iduću godinu. Pošto je podršku proteklog tjedna osigurao i Dom naroda FBiH, proračun proceduralno prelazi u formu prijedloga koji će Parlament razmotriti sredinom ovog mjeseca.

Do tada je moguće ulagati amandmane odnosno predložiti korekcije planiranih proračunskih stavki.

U današnjoj diskusiji, primjedbe su se nerijetko odnosile na planiranih 16 milijuna KM za podršku nižim razinama vlasti - županijama. To zastupnici iz Bosanskopodrinjske, Posavske, Herceg-Bosanske pa i Unsko-sanske županije, smatraju nedovoljnim iznosom za nerazvijena područja i traže povećanje stavke ili barem pravičnu raspodjelu unutar planiranog iznosa u korist najnerazvijenijih.

Ostale primjedbe su, generalno, da proračun nije razvojni. S tim se slažu i pozicija i opozicija, ali vladajući ističu da projekcija proračuna nije ni mogla biti drugačija zbog sadašnjih financijskih prilika, s jedne strane, a zakonskih obaveza, s druge, dok opozicija prigovara da je bez jačeg ulaganja u znanost i razvoj nemoguće postići razvojni cilj.

I pozicija i opozicija složile su se da je bproračun za iduću godinu predložen na vrijeme, i to u redovnoj proceduri, te pozdravljaju što je Federalna vlada kao predlagač predvidjela 50 milijuna KM za prva zapošljavanja i samozapošljavanja prvenstveno mladih ljudi. Ta stavka je u odnosu na ovogodišnju povećana za 30 milijuna. Iz opozicije je, međutim, rečeno da usporedno treba osigurati i mehanizme te kriterije za transparentnu i pravičnu raspodjelu ovog novca.

Proračun za narednu godinu Vlada je predložila u ukupnom iznosu od 2.533.862.123 KM, što je za 185,4 milijuna KM ili 7,9 posto više nego u ovoj godini. Prihodi od poreza planirani su na 1.440,6 milijuna KM, a neporezni na 381,3 milijuna KM.

U 2016. godini ukupni rashodi planirani su na 1.517,7 milijuna KM, za oko 47,3 milijuna KM više u odnosu na ovogodišnje. Za otplate dugova je predviđeno oko 977,1 milijuna KM, više za oko 118,4 milijuna KM nego u 2015.

Transfer za raseljene osobe i povratnike planiran je u iznosu od 16,5 milijuna KM, za programe povratka u Republiku Srpsku tri milijuna KM a za zajedničke međuentitetske i općinske projekte i projekte s nevladinim organizacijama dva milijuna KM.

Planirane subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima su 71,7 milijuna KM, a unutar toga 65,8 milijuna KM za poticaje poljoprivredi.

Predviđeni transfer za invalidnine generalno je 299,4 milijuna KM, manji za 1,6 milijuna od ovogodišnjeg; za pomoć u liječenju boraca je kao i ove godine planirano 1,3 miliona, dok transfer za neratne invalide iznosi 131 milijun i veći je za 700.000 nego u ovoj godini. Transfer po osnovu prava branitelja i članova njihovih obitelji je projiciran na 13,8 milijuna, za prijevremeno povoljnije umirovljenje branitelja 59,5 milijuna, dok je za civilne žrtve rata predviđeno 27 milijuna.

Za proces revizije braniteljsko-invalidske zaštite planirano je 2,5 milijuna KM.

Kad proračun bude u narednoj parlamentarnoj fazi, u formi prijedloga, vjerovatno će sadržavati i dodatnu stavku ''tešku'' od tri do pet milijuna KM planiranih za razvojne projekte iz oblasti energetike, najavio je jučer federalni premijer Fadil Novalić.

Mogle bi biti predložene još dvije nove stavke - za Fond MIO te za izmještanje Vlade kao institucije u drugi prostor u većinskom vlasništvu Federacije.
Po okončanju zastupničke rasprave o Nacrtu proračuna FBiH za iduću godinu, federalna ministrica financija Jelka Milićević rekla je da će obrazovanje, kultura i sport, usprkos onome što je navedeno u planiranim proračunskim stavkama, imati više novca nego u ovoj godini.

Odgovarajući na zastupničke primjedbe, potvrdila je da odgovarajuće proračunske stavke za 2016. jesu umanjene u odnosu na ovogodišnje, ali i da će to biti nadomješteno od prihoda što se ubiru u proračun po osnovu priređivanja igara na sreću.

Tako će za kulturu, na primjer, biti izdvojeno 900.000 KM, navela je Milićević.

To je izjavila na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, odgovarajući na primjedbu zastupnice Zane Marjanović (Savez za bolju budućnost BiH) da Vlada iz godine u godinu planira sve manje novca za kulturu i sport u Federaciji.

Nacrt proračuna FBiH za 2016. godinu podržan je većinom glasova zastupnika na ovoj sjednici.

Premijer je podsjetio da ni Vlada ni Parlament, a ni predsjednik i potpredsjednici FBiH, trenutno nemaju vlastiti prostor kao federalne institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close