Prekomjeran uvoz

Zbog uvoza propada domaći paradajz

Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2016. u 13:10 K.K:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkupna cijena paradajza, žale se povrtlari, nikad nije bila niža. Trenutno dostiže jedva 1,20 KM što domaćim proizvođačima stvara problem već na početku sezone. Kako prenose nezavisne.com, domaći paradajz već je dozrio u plastenicima na području Laktaša, Gradiške i Srpca, no tržište je preplavljeno uvoznim zbog čega je i plasman otežan.

Paradajz je, kažu povrtlari iz RS, ove godine rodio kao nikad, ali cijena je znatno niža u odnosu na ranije godine. Tržište je, upozoravaju, preplavljeno paradajzom iz Turske koji ga ne mogu izvoziti u Rusiju, pa sve viškove guraju nama.

Prethodnih godina, dodaju, plastenički paradajz u lipnju je koštao oko dvije KM po kilogramu, dok je ove godine za tu količinu potrebno izdvojiti 1,20 maraka. Strah ih je da otkupna cijena ne bi dodatno išla dolje.

Kako im je rekao predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković, tržište u RS preplavljeno je uvoznim povrćem iz Albanije, Grčke, Makedonije, Turske, pa čak i Srbije zbog čega se domaća roba prodaje u bescijenje ili propada. Zbog prevelikog uvoza i nemogućnosti plasmana domaćeg proizvoda na tržište, podići će tužbu protiv Vijeća ministara BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, jer ništa nisu poduzeli u pogledu zaštite domaće proizvodnje.

Inače, poticaji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u okviru podrške biljnoj proizvodnji proizvođačima daje poticaje za proizvedeno i prodato voće, povrće i gljive. Visina premije iznosi 15 posto od prosječne tržišne cijene po proizvodu. Za izgradnju staklenika i plastenika podsticaji iznose 30 posto uloženog novca.

Kopirati
Drag cursor here to close