Ravnopravnost

Ženama u BiH 16 posto manja plaća

Gospodarstvo / Flash | 08. 03. 2016. u 12:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark poručio je povodom Međunarodnog dana žena da žene zarađuju manje, te da su i dalje premalo zastupljene u politici i poslovanju, što treba promijeniti.

"Stvarnost oko nas je otrežnjujuća... Omogućavanje jednakog pristupa obrazovanju i tržištu rada je korak na koji bismo se svi trebali obvezati. Žene su svakodnevno žrtve nasilja i diskriminacije u mnogim oblicima. Njihovo ekonomsko osnaživanje je ključno u borbi protiv ovakvih trendova", istaknuo je Wigemark.

Dodao je kako svi moraju shvatiti da osnaživanje žena znači osnaživanje društva u cjelini, te da integriranje rodne perspektive u politike i aktivnosti rezultira unapređenjem ljudskog razvoja u zajednicama širom svijeta, bez obzira na ekonomske pokazatelje ili nacionalne granice, objavljeno je iz Delegacije EU.

"Aktivnosti koje treba poduzeti kako bi se unaprijedila ravnopravnost spolova imaju mnogo aspekata. One obuhvaćaju sve nivoe donošenja politika, uključuju partnere od najniže do najviše razine i zahtijevaju zajednički pristup. To je ključno. Ako se svi, individualno i kao članovi društva, podjednako obavežemo, možemo proizvesti opipljive rezultate za sve žene", izjavio je Wigemark.

U zajedničkoj izjavi Europske komisije povodom današnjeg praznika se navodi da se ravnopravnost spolova treba promovirati ne samo na Međunarodni dan žena, nego svaki dan.

"Nužno je da nastavimo ulagati napore da ravnopravnost žena i muškaraca ugradimo jednako u sve naše javne politike, u svakoj zemlji članici i u zemljama s kojima surađujemo. Mi u Komisiji ćemo se nastaviti snažno zalagati za ravnopravnost spolova. Žene još u prosjeku imaju 16 posto manja primanja od muškaraca za svaki radni sat, još zauzimaju manje od četvrtine funkcija u upravama gospodarskim društava, a trećina žena radi pola radnog vremena, naročito zbog toga što odgovornost za odgoj djece ne dijele ravnopravno s muškarcima", ističe se u izjavi.

Inače, Međunarodna organizacija rada objavila je kako će u idućih 70 godina muškarci zarađivati više od žena.

Kopirati
Drag cursor here to close