Stiže regres

Zenički rudari prekinuli štrajk

Gospodarstvo / Flash | 11. 10. 2015. u 16:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjed zeničkih rudara, koji se mogao pretvoriti u višednevni štrajk svih zaposlenih, završen je danas zajedničkim dogovorom na izvanrednoj sjednici Skupštine samostalnog sindikata i uprave Rudnika Zenica tako što je preciziran način ispunjenja zahtjeva rudara.

''Naši razgovori su urodili plodom s predloženim planiranim mjerama o rješenju problema i zahtjeva, a nakon svega smo donijeli odluku o zamrzavanju štrajka do ispunjenja zahtjeva o isplati regresa, plaća i drugih primanja i ulaganja u naše jame'', kazao je Feni predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč.

JP "Elektroprivreda" je priopćila da će rudarima do kraja sljedećeg tjedna isplatiti dio regresa u iznosu od po 400 KM i prihvatila da isplata plaća treba biti svakog 15. u mjesecu, te da će zaostale kreditne rate biti uplaćene u ovom mjesecu.

U dijelu zahtjeva vezanih za ulaganja u doneseni program investicija "Elektroprivreda" će uplaćivati po 500.000 KM mjesečno. U globalnom iznosu to bi do kraja 2017.godine bilo oko 49 milijuna.

Prema riječima direktora Rudnika Zenica Esada Čivića, "zahtjevi sindikata će biti ispoštovani, s obzirom na to da se samo investiranjem i povećanjem proizvodnje može popraviti stanje u Rudniku Zenica".

''Nama će teško biti nadoknaditi izgubljeno, jer smo i ranije imali velike probleme, a rudari znaju da svaka propuštena dnevnica se teško nadoknađuje. U ovom trenutku nam je najvažnije da sigurno spustimo ljude u jamu i osiguramo sigurne uvjete za rad, da ne bi došlo do nesreće i ozljeda'', rekao je nakon sastanka i dogovora Čivić.

Sindikat Rudnika Zenica pozvao je sve radnike da se odmah jave na posao u svoje smjene i nastave proizvodnju prema planovima.

Kopirati
Drag cursor here to close