Novo priznanje

Zlatnu plaketu za savez Organsko FBiH

Gospodarstvo / Flash | 22. 10. 2012. u 12:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza udruženja asocijacija organskih proizvođača Federacije BiH (Organsko FBiH) Sejad Herceg na sajmu zdrave hrane "Prirodno - Niš 2012." dobio je Zlatnu plaketu za međunarodnu suradnju, saznaje Fena u ovom savezu.

Herceg je jedan od glavnih zagovarača organske proizvodnje u BiH i pokretač ideje o osnivanju mreže BON (Balkan Organic Network), koja okuplja 17 članica iz devet zemalja jugoistočne Europe.

"Mi posljednjih šest do sedam godina radimo na umrežavanju svih proizvođača organske hrane na prostoru jugoistočne Europe. Balkanska organska mreža u početku je bila neformalna, ali sada je to jedna dobra mreža koja će u narednom periodu pokušati pristupiti europskim fondovima. Ova mreža formirana je na prošlom sajmu "Dani maline" u Novom Travniku. Umrežavanjem pomažemo i našoj zemlji BiH, jer jedina u regiji i u Europi nema zakon o organskoj proizvodnji, a ima jedan respektabilan broj organskih proizvođača", izjavio je Herceg.

Savez Organsko FBiH iz godine u godinu pravi nove iskorake i ima 34 udruženja, s 5.600 članova. Među članovima Saveza je 180 organskih proizvođača od kojih je 56 certificiranih, dok su ostali u procesu certifikacije.

"I ove godine bez obzira na recesiju, velike suše i druge vremenske nepogode koje su pratile poljoprivredne proizvođače, organska proizvodnja nije stagnirala. Površine na kojima su zasijane kulture koje se koriste u organskoj proizvodni povećane su za gotovo 15 posto. Povećan je i broj organskih proizvođača, kao i broj novih proizvoda, što je rezultiralo i većim brojem zaposlenih u ovoj proizvodnji", ističe Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close