Razvoj gospodarstva

Dodik ide na summit BRICS-a u Kazanj

Na summitu BRICS koji će biti održan od 22. do 24. listopada u Kazanju sudjelovat će brojni svjetski lideri.
Gospodarstvo / Industrija | 20. 09. 2024. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će ići predstojeći na summit BRICS-a u Kazanju.

''Dobio sam poziv i ja ću otići u Kazanj, bit ću već 19. listopada u Kazanju. Republika Srpska nema međunarodni kapacitet, ali za nas veoma važno da u ovom kapacitetu možemo biti promatrači tog skupa i dio tog ukupog ambijenta'', rekao je Dodik.

Pročitajte još

On je naveo da vjeruje da će se u Kazanju sresti ''sa nekim važnim ljudima''.

Dodik je za TV "Pink" rekao da BRICS na Zapadu nije proglašen kao antizapadna tvorevina iako postoji strah od te organizacije, mada je legitimno pravo država da odlučuju da li će joj pristupiti.

On je ukazao da, povodom odlaska na samit BRICS, Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić mora procijeniti sve elemente važne za državu.

Dodik je rekao da zna da će se protiv njega, kada ode na samit BRICS-a, opet voditi propaganda, možda uvesti i neke nove sankcije, te dodao da nema problema da se sastane sa bilo kim i na Zapadu.

Na summitu BRICS koji će biti održan od 22. do 24. listopada u Kazanju sudjelovat će brojni svjetski lideri.

BRICS (akronim od engl. Brazil, Russia, India, China, South Africa), naziv za skupinu zemalja (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) koje od 2006. nastoje razviti gospodarsku i političku suradnju, te stvaranjem financijskih i drugih institucija zajednički djelovati na svjetskom tržištu.

Do priključenja Južnoafričke Republike (2010) rabio se naziv BRIC, koji je skovan u stručnim ekonomskim krugovima (2001) kao oznaka za države čije rastuće ekonomije postaju svjetski utjecajne i konkurentne skupini G7.

Od 2009., nakon prvoga službenog susreta u Jekaterinburgu, redoviti su godišnji sastanci na vrhu vođa zemalja BRICS-a. Od 2011. djeluje i BRICS Forum, međunarodna organizacija koja podupire gospodarsku suradnju.

Važan je BRICS-ov cilj reforma međunarodnih financijskih institucija, zbog čega je 2014. osnovana Nova razvojna banka (nastoji umanjiti utjecaj MMF-a i Svjetske banke).

Početkom 2024. BRICS-u se priključuju Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kopirati
Drag cursor here to close