Zelena energija

EU: Vjetar i sunce pobijedili fosilna goriva

U prvoj polovini godine je 13 zemalja Europske unije po prvi put uspjelo da proizvede više električne energije iz vjetra i sunca nego iz ugljena, nafte i plina…
Gospodarstvo / Industrija | 30. 07. 2024. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjetroelektrane i solarne instalacije su prvi put pretekle fosilna goriva u proizvodnji električne energije u Europskoj uniji, pokazuje izvještaj organizacije Ember za prvih šest mjeseci 2024.

Na kraju prve polovine godine, udio vjetroturbina i solarnih panela u proizvodnji električne energije u EU je činio 30 posto, odnosno 385,6 teravat-sati (TWh), dok je iz fosilnih goriva dobiveno 343,5 teravat-sati (TWh)

U prvoj polovini godine je 13 zemalja Europske unije po prvi put uspjelo da proizvede više električne energije iz vjetra i sunca nego iz ugljena, nafte i plina, a među njima su Njemačka, Belgija, Nizozemska i Mađarska, prenio je Tanjug.

Kako se navodi u izvještaju, elektrane u Europskoj uniji su sagorjele 24 posto manje ugljena i 14 posto manje plina u usporedbi s prvom polovinom 2023. godine.

Udio fosilnih goriva u proizvodnji električne energije je istovremeno smanjen sa 33 na 27 posto.

Obujam proizvedene električne energije u evropskim hidroelektranama povećan je za 21 posto u odnosu na prošlu godinu.

Svi obnovljivi izvori, odnosno energija vjetar, solarna energija i hidroenergija, sada čine 50 posto ukupne opskrbe EU električnom energijom.

Kopirati
Drag cursor here to close