Bikarac

Hrvati će energiju proizvoditi iz mulja i blata

Bit će to prvi cjeloviti centar za rukovanje otpadom koji će uključivati sve dijelove kružnog upravljanja, jer će otpad postati novi izvor energije.
Gospodarstvo / Industrija | 18. 06. 2024. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za rukovanje otpadom Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji planira se gradnja prve hrvatske energane za pretvaranje otpada i mulja u energiju, čiju projektnu dokumentaciju s tri milijuna eura financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost.

Kako je objavio portal Capital, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost Luka Balen na 11. Međunarodnoj konferenciji o zaštiti okoline, kazao je da je Bikarac počeo s radom prije dvije godine i da je trebao biti prvi CGO koji će imati energanu, gdje će se otpad i prosušeni mulj pretvarati u toplotnu i električnu energiju.

Naveo je kako će to biti prvi cjeloviti centar za rukovanje otpadom koji će uključivati sve dijelove kružnog upravljanja, jer će otpad postati novi izvor energije.

Balen je rekao i da je u 2024. za izgradnju CGO osigurano gotovo 42 milijuna eura.

Načelnica Sektora za EU fondove u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić smatra da bez izgradnje energana i cjelovitog rukovanja otpadom Hrvatska neće dostići EU ciljeve do 2035. godine, a to je da deset posto odlaganja otpada na odlagalištima.

Feketić tvrdi i da će izgradnjom svih 11 CGO nastati znatna količina goriva iz otpada koja se mora odgovarajuće obraditi.

"Hijerarhiju otpada treba dosljedno poštovati. Prioritet treba biti prevencija, ponovna upotreba i reciklaža otpada", smatra Feketić.

Za CGO Bikarac priprema se studijsko-projektna dokumentacija, sa studijom izvodljivosti i utjecaja na okolinu. Dokumentacija za energanu treba biti završena 2026, a potom slijedi prijava na međunarodne izvore sufinanciranja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close