Vremeplov

Na današnji dan: Sjećanje na Emerika Bluma, velikana bosanskohercegovačke industrije

Njegov vizionarski pristup omogućio je izgradnju velikih industrijskih postrojenja poput aluminijskog kombinata u Mostaru i Tvornice glinice "Birač" u Zvorniku, te mnogih drugih širom Jugoslavije.
Gospodarstvo / Industrija | 24. 06. 2024. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježava se godišnjica smrti Emerika Bluma, jednog od najznačajnijih političara, filantropa i poduzetnika u povijesti Bosne i Hercegovine. Emerik Blum, rođen 7. kolovoza 1911. godine u Sarajevu, preminuo je 24. lipnja 1984. godine u Fojnici, ostavivši neizbrisiv trag u razvoju industrije i društvenog života regije.

Blum je svoje obrazovanje stekao u Čehoslovačkoj, gdje je diplomirao elektrotehniku na Tehničkom fakultetu u Pragu. Po povratku u Sarajevo, u svojim dvadesetim godinama, zajedno s Oskarom Danom, Mešom Selimovićem, Ismetom Mujezinovićem i Vojom Dimitrijevićem, pokrenuo je Collegium Artisticum, postavši važan kulturni akter.

Vizionarski pristup

Njegov politički angažman započinje 1941. godine kada se pridružio Komunističkoj partiji Jugoslavije i aktivno sudjelovao u Narodnooslobodilačkoj borbi. Uhićen kao komunist i preživjevši logore NDH, Blum je pokazao nevjerojatnu snagu i hrabrost, uspjevši pobjeći iz logora Jasenovac 1944. godine. Nakon bijega, pridružio se Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije i doprinosio obnovi ratom razorenih područja.

Blum je bio ključan u poslijeratnom industrijskom razvoju Bosne i Hercegovine. Kao osnivač i prvi direktor Energoinvesta, jednog od najvećih konglomerata istočne Europe, stvorio je temelje moderne industrije u regiji. Njegov vizionarski pristup omogućio je izgradnju velikih industrijskih postrojenja poput aluminijskog kombinata u Mostaru i Tvornice glinice "Birač" u Zvorniku, te mnogih drugih širom Jugoslavije. Bio je pionir u obrazovanju i specijalizaciji stručnjaka, te je omogućio školovanje brojnih inženjera u najnaprednijim zemljama svijeta.

Simbol socijalističke poslovnosti

Njegova uloga kao gradonačelnika Sarajeva od 1981. do 1983. godine obilježena je procvatom grada, a njegov rad na organizaciji XIV. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu bio je kruna njegove karijere. Emerik Blum je postao simbol socijalističke poslovnosti, kako ga je opisao ugledni list Financial Times.

Emerik Blum ostavio je dubok trag u bosanskohercegovačkom društvu i industriji, a njegovo nasljeđe i dalje živi kroz brojne institucije i poduzeća koja je osnovao. Ulica u sarajevskom naselju Grbavica nosi njegovo ime, a ispred zgrade Energoinvesta postavljena je njegova bista. Za svoj doprinos, 1974. godine odlikovan je titulom Viteza Legije časti Francuske.

Na današnji dan, prisjećamo se ovog izvanrednog čovjeka čiji rad i djela i dalje inspiriraju generacije.

Kopirati
Drag cursor here to close