Đokić

Nema poskupljenja struje, nema zatvaranja termoelektrana

Đokić je naveo da je Srpska sudionik u postupku dekarbonizacije i da će uvoditi što više proizvodnje "zelene energije".
Gospodarstvo / Industrija | 25. 05. 2022. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da se u ovoj godini neće mijenjati cijena električne energije i da će biti spriječene bilo kakve inicijative za njenim povećanjem, kao i da Srpska nije donijela odluku o zatvaranju svojih termoelektrana.

"To je od velikog značaja i želim da to znaju i građani, kako bi mogli planirati svoje kućne budžete u narednom periodu", rekao je Đokić novinarima u Banja Luci, objavila je Srna.

Đokić je napomenuo kako su termoelektrane u Republici Srpskoj stare skoro 40 godina i da je treba još mnogo ulagati u njihovo tekuće održavanje, godišnje zahtjevne remonte.

"Ali uz sve to, njihovi objekti su dobre pogonske spremnosti i sada i mi želimo konstantno ulagati u njih. Nama su neophodne naše termoelektrane, jer daju baznu energiju i stvaraju sigurnost za proizvodnju i opskrbu struje", naveo je Đokić.

Rekao je kako se zbog situacije u Ukrajini energetski svijet mijenja, da danas izgleda drugačije i da će se još promijeniti, za neke vrlo nepovoljno, ali, kako je ocijenio, ne i za Republiku Srpsku, jer ima potpuno neovisnu energetsku strukturu, koja će biti sačuvana.

Đokić je naveo da je Srpska sudionik u postupku dekarbonizacije i da će uvoditi što više proizvodnje "zelene energije".

Istaknuo je kako je u Srpskoj ugovoreno ili je u tijeku realizacija projekata na instaliranoj snazi od oko novih 700 megavata struje i ti objekti bi trebalo da budu završeni za najduže pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close