Premijer na Facebooku

Novalić pozvao Elektroprivrede u FBiH da kupe dionice HET-a u RS

''Energetska neovisnost je naš strateški cilj. Ulaganja u obnovljive izvore energije će omogućiti Federaciji da tu neovisnost sačuva”.
Gospodarstvo / Industrija | 12. 01. 2022. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je objavljeno da će Hidroelektrane na Trebišnjici izvršiti dokapitalizaciju emisijom dionica premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pozvao je elektroprivrede s područja Federacije da se uključe u ovaj proces.

“Preporučio sam federalnim elektroprivredama da uzmu učešće u dokapitalizaciji poduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici”. Energetska neovisnost je naš strateški cilj. Ulaganja u obnovljive izvore energije će omogućiti Federaciji da tu neovisnost sačuva”, napisao je Fadil Novalić na svom Facebook profilu.

Ranije jutros jedan od direktora HET-a i zastupnik u NSRS Ilija Tamindžija rekao je da se ne radi o privatizaciji, već o dokapitalizaciji HET-a zbog izgradnje HE Dabar, te demantirao da se vrši emisija akcija kako bih kupila Elektroprivreda Srbije.

Osvrćući se na izjave predsjednika SDA, da će sve učiniti kako bi spriječio gradnju HE Dabar, Tamindžija je rekao da su spremni pomoći na svim razvojnim projektima u FBiH, a Izetbegovića optužio da radi protiv BiH opstrukcijom izgradnje Dabra, tj. Gornjih Horizonata, prenosi N1.

“Svejedno je da li se projekt radio u FBiH ili u RS, ako radite takve investicijske projekte onda jačate svoju državu. Mi nismo ni protiv jednog takvog projekta ni u FBiH, ni u dolini Neretve ni bilo gdje, gdje treba podrška RS, sigurno će je dobiti”, rekao je Tamindžija.

Na najavu emisije akcije HET-a u RS stigle su brojne reakcije, opozicija poručuje, da je privatizacija energetskog sektora potpuno neprihvatljiva. Tamindžija, poručuje, nema govora o privatizaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close