Vlada FBiH

Osiguran novac za isplatu plaća rudarima iz RMU Zenica

U četvrtak je priopćeno kako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurala sredstva za isplatu zaostale plaće radnicima RMU Zenica.
Gospodarstvo / Industrija | 08. 08. 2024. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije su osigurali sredstva i pronašli zakonsku osnovu za isplatu zaostale plaće za svibanj radnicima RMU Zenica.

"Godinama nagomilani problemi koji su se gurali pod tepih i davanje lažne slike u uspješnom poslovanju su rezultirali milijunskim dugovanjima rudnika, prvenstveno RMU Zenica. Ali, ova Vlada probleme rješava, ne čini ih još većim", kazao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić, podsjetivši da je rudnik Zenica trebao da ode u stečaj ili bude zatvoren prije nekoliko godina.

Napomenuo je i da je Uprava Elektroprivrede BiH zbrinula 199 radnika iz tog rudnika i platila 42 milijuna KM iz svog budžeta da bi započeli proces pravedne tranzicije.

"Vlada je tu da pruži pomoć, ali za isplatu narednih plaća u tekućoj godini Uprave EP BIH i RMU Zenica morat će riješiti iz drugih izvora financiranja kao što su prodaja neperspektivne, nepokretne i pokretne imovine i slično", kazao je ministar Lakić.

Svi rudnici će se u idućem periodu morati posvetiti sistematizaciji i optimizaciji poslovanja kako bi se proizvodnja uglja povećala, a cjelokupni elektroenergetski sustav očuvao te imao stabilno i sigurno funkcioniranje.

Kopirati
Drag cursor here to close