Zelenski u tajnosti posjetio najveću američku tvornicu streljiva: Hvala, treba nam još!
Posjeta tvornici streljiva u Scrantonu

Zelenski u tajnosti posjetio najveću američku tvornicu streljiva: Hvala, treba nam još!

Gospodarstvo / Industrija | 24. 09. 2024. u 13:08 Bljesak.info / | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod strogim mjerama sigurnosti, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenski posjetio je tvornicu streljiva u Pennsylvaniji kako bi zahvalio radnicima koji proizvode jedno od najpotrebnijeg streljiva za borbu njegove zemlje da se obrani od ruskih snaga.

Zastupnik Matt Cartwright, demokrat koji je bio među onima koji su se sastali sa Zelenskiem u tvornici vojnog streljiva u Scrantonu, rekao je da je predsjednik imao jednostavnu poruku: "Hvala. I trebamo još."

Tvornica u Scrantonu jedna je od rijetkih tvornica u zemlji koja proizvodi artiljerijske granate kalibra 155 mm i koja je povećala proizvodnju tijekom prošle godine. Ukrajina ih je već primila više od 3 milijuna iz SAD-a.

Zelenski je rekao da je izrazio zahvalnost svim zaposlenicima u tvornici.

"Upravo na ovakvim mjestima možete doista osjetiti da demokratski svijet može prevladati", napisao je na X. "Zahvaljujući ljudima poput ovih - u Ukrajini, Americi i svim partnerskim zemljama - koji neumorno rade kako bi osigurali da život je zaštićen."

Naporan tjedan u SAD-u

Posjet Zelenskija započeo je naporan tjedan u Sjedinjenim Državama. Govorit će na godišnjem okupljanju Opće skupštine UN-a u New Yorku u utorak i srijedu, a zatim će u četvrtak otputovati u Washington na razgovore s predsjednikom Joeom Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris, dok nastoji ojačati potporu Ukrajini.

Područje oko tvornice streljiva bilo je zatvoreno od nedjelje ujutro, s općinskim kamionima za odvoz smeća postavljenim preko nekoliko cestovnih blokada i vrlo velikom prisutnošću gradske, regionalne i državne policije, uključujući vojnike na konjima.

Dok se Zelenskijeva velika povorka vozila poslijepodne probijala do tvornice streljiva, mali kontingent pristaša koji su mahali ukrajinskim zastavama okupio se u blizini kako bi iskazali svoju zahvalnost za njegov posjet.

"Žalosno je što nam treba ovakvo postrojenje, ali ono je ovdje i ovdje je da zaštiti svijet", rekla je Vera Kowal Krewson, prva generacija ukrajinskih Amerikanaca koja je bila među onima koji su pozdravili povorku automobila Zelenskog.

Novac ne ide izravno u Ukrajinu - novac ide američkim radnicima

Rekla je da su roditelji mnogih njezinih prijatelja radili u tvornici streljiva, a posjet Zelenskog nazvala je "divnom stvari".

Laryssa Salak, 60, čiji su roditelji također emigrirali iz Ukrajine, drago joj je da je Zelenski došao zahvaliti radnicima. Rekla je da ju uzrujava što je financiranje obrane Ukrajine podijelilo Amerikance i što se čak i neki njezini prijatelji protive potpori, govoreći da bi novac umjesto toga trebao ići za pomoć Amerikancima.

"Ali oni ne razumiju da taj novac ne ide izravno u Ukrajinu", rekao je Salak. "Ide američkim tvornicama koje proizvode, kao ovdje, poput streljiva. Tako da taj novac ide i američkim radnicima. A mnogi ljudi to ne razumiju."

Granate od 155 mm proizvedene u tvornici u Scrantonu koriste haubice, artiljerijski sustavi koji mogu pogoditi ciljeve udaljene od 24 kilometra do 32 kilometra i visoko ih cijene kopnene snage za uništavanje neprijateljskih ciljeva sa sigurne udaljenosti.

Dopuštenje

S ratom koji je već ušao u treću godinu, Zelenski je tražio od SAD-a da mu dopusti korištenje raketnih sustava većeg dometa za gađanje dublje unutar Rusije.

Do sada nije uvjerio Pentagon ili Bijelu kuću da ukinu ta ograničenja. Ministarstvo obrane je naglasilo da Ukrajina već može pogoditi Moskvu bespilotnim letjelicama ukrajinske proizvodnje, a postoji i oklijevanje oko strateških implikacija projektila američke proizvodnje koji potencijalno mogu pogoditi ruski glavni grad.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će Rusija biti "u ratu" sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u NATO-u ako Ukrajini dopuste korištenje dalekometnog oružja.

U jednom trenutku rata, Ukrajina je ispaljivala između 6000 i 8000 granata od 155 mm dnevno. Ta je stopa počela iscrpljivati američke zalihe i izazvala zabrinutost da raspoloživa razina nije dovoljna za održavanje američkih vojnih potreba ako izbije još jedan veliki konvencionalni rat, kao što je potencijalni sukob oko Tajvana.

Kao odgovor na to, SAD je uložio u ponovno pokretanje proizvodnih linija i sada mjesečno proizvodi više od 40.000 granata od 155 mm, s planovima da dosegne 100.000 granata mjesečno.

Dvojica čelnika Pentagona koji su progurali tu povećanu proizvodnju - Doug Bush, pomoćnik ministra vojske za nabavu, logistiku i tehnologiju i Bill LaPlante, glavni Pentagonov kupac oružja - trebali su se pridružiti Zelenskiju u tvornici. Guverner Pennsylvanije Josh Shapiro, demokrat, također se pridružio ukrajinskom predsjedniku.

Vojna pomoć

Granate od 155 mm samo su jedan od niza streljiva, raketa, protuzračne obrane i naprednih sustava oružja koje su SAD opskrbile Ukrajini - sve od municije za malokalibarsko oružje do naprednih borbenih zrakoplova F-16. SAD je bio najveći donator Ukrajine, osiguravši više od 56 milijardi dolara od više od 106 milijardi dolara koje su NATO i partnerske zemlje prikupile za pomoć u njezinoj obrani.

Iako Ukrajina nije članica NATO-a, predanost njezinoj obrani vide mnogi europske nacije kao obaveznu kako bi spriječile Putina od daljnje vojne agresije koja bi mogla zaprijetiti graničnim zemljama članicama NATO-a i rezultirati mnogo većim sukobom.

Kopirati
Drag cursor here to close