Činite li ih vi?

5 najvećih pogrešaka koje ljudi čine s novcem i kako ih izbjeći

Novčane pogreške mogu biti skupe; pobrinite se da ne radite nijednu od njih.
Gospodarstvo / Novac | 15. 08. 2024. u 15:02 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Život je užurban. Nakon što provedete vrijeme sa svojom obitelji, prijateljima i na poslu, ne ostaje puno vremena za raspolaganje novcem, prenosi Global Credit Union. Ali bez nadzora, ovih 5 uobičajenih novčanih pogrešaka može vam ostaviti puno manje novca za trošenje na zabavne stvari.

1. Nemate financijski plan

Suočimo se s tim - ako ne znate kamo odlazi novac, mogli biste trošiti više nego što zarađujete. Svatko, bez obzira na primanja, treba proračun i financijski plan. A ako u budućnosti imate veliki trošak (želite kupiti kuću ili auto, na primjer), onda je još važnije sastaviti pisani plan i zatim se voditi njime.

2. Plaćate minimum na kreditnim karticama

Plaćate li samo minimum na svojim kreditnim karticama? Ako je tako, mogli biste plaćati još dugo, dugo vremena. 

3. Nemate fond za hitne slučajeve

Hitni slučajevi dogode se kad ih najmanje očekujete i gotovo je zajamčeno da će biti skupi. Kada imate odvojen novac za crne dane, čak i ako je to samo mali iznos, ne samo da izbjegavate skupe dugove na kreditnoj kartici, već se i oslobađate dijela stresa rješavanja same hitne situacije.

4. Ne štedite za mirovinu

Mirovina će stići prije nego što to shvatite. Hoćete li biti spremni? Ključ za ugodnu mirovinu i financijsku neovisnost je u stalnoj štednji dok radite. Čak iako odvajate po malo svaki mjesec, na kraju možete imati fin iznos s kojim ćete moći raspolagati. 

5. Živite iznad svojih mogućnosti

Ovo može biti jako teško. Nismo li svi krivi što smo kupili barem jednu stvar koju si zaista nismo mogli priuštiti? Ali kada vam to postane navika - kada prečesto jedete vani ili idete na odmor koji si ne možete priuštiti - vaše će financije brzo izmaći kontroli. 

Kopirati
Drag cursor here to close