Velik gubitak

Dosta pale dionice Heinekena

Velik porast prodaje bezalkoholnog piva Heineken 0.0
Gospodarstvo / Novac | 29. 07. 2024. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemski proizvođač piva Heineken objavio je danas da mu je neto gubitak koji se može pripisati dioničarima u prvom polugodištu iznosio 95 milijuna eura, u usporedbi s prošlogodišnjom dobiti od 1.16 milijardi eura.

Osim toga izvijestio je o manjem od očekivanja, 12.5 - postotnom porastu polugodišnje operativne dobiti jer nije realiziran očekivani priljev prihoda od sportskih događaja u lipnju i srpnju. Analitičari su očekivali 13.2-postotni rast, a ispod njihovih očekivanja bili su i polugodišnja zarada te obujam. To je dovelo danas do 7-postotnog pada cijene dionice te kompanije na europskim burzama, piše Hina.

Ta druga najveća svjetska pivovara, čiji brendovi uključuju Tiger i Sol, priopćila je da je u tom razdoblju smanjila za 874 milijuna eura ili za 40 posto vrijednost svojeg ulaganja u China Resources Beer. Prodaja piva, za koju se očekivalo da će porasti 3.4 posto, porasla je tek 2.1 posto, tako da su prihodi od prodaje dosegnuli 17.82 milijarde eura.

"Poprilično smo zadovoljni sa solidnim rezultatima u prvoj polovini godine", rekao je direktor Heinekena Dolf van den Brink opisavši rast obujma kao "uravnotežen i baziran na globalnom učinku" kompanije. Heineken u 2024. sada očekuje organski rast operativne dobiti između četiri i osam posto, dok je prethodno planirao niski do visoki jednoznamenkasti postotni rast.

Heineken je također priopćio da je preuzeo vodstvo u prodaji bezalkoholnih piva ili onih s niskim udjelom alkohola, s 14-postotnim porastom prodaje svojeg bezalkoholnog piva Heineken 0.0. Ta kategorija bilježila je dvoznamenkasti porast prodaje na tržištima koja uključuju Brazil, Egipat, Vijetnam i Veliku Britaniju. Van den Brink je opisao tu kategoriju kao "sve više i više važnu" kompaniji.

Analize tržišta sugeriraju da će rast takvih proizvoda, uključujući pivo, postati trend u industriji alkohola u nadolazećim godinama, čineći je ključnom metom etabliranih robnih marki, kao i novih kompanija.

Kopirati
Drag cursor here to close