Ne mogu naplatiti

Državi nedostupan ''prljavi novac'' Kemala Čauševića

Naloženo mu je vraćanje 1,72 milijuna KM imovinske koristi stečene krivičnim djelom, što on nije uradio.
Gospodarstvo / Novac | 25. 07. 2024. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, osuđen za primanje dara, državi nije u roku vratio nelegalno stečena 1,72 milijuna KM.

Zbog toga je pokrenuta prinudna naplata koja bi mogla biti izvršena i prodajom njegovih nekretnina. Prodaja bi mogla biti otežana tužbama koje su pokrenuli članovi njegove obitelji, smatrajući da im pripada dio njegove blokirane imovine, piše Ema Maslo za CIN.

Članovi obitelji su tužili Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH), tražeći da u zemljišnim knjigama budu upisani kao suvlasnici na osam njegovih nekretnina koje je blokirao Sud BiH.

Čauševićeva supruga Aida Čaušević, majka Džemila Čaušević i sestra Envera Ramić su tužbu podnijele mjesec nakon što je on u svibnju 2023. pravosnažno osuđen na pet i pol godina zatvora zbog primanja dara.

Naloženo mu je vraćanje 1,72 milijuna KM imovinske koristi stečene krivičnim djelom.

Bio je dužan ovaj iznos platiti državi u roku od 30 dana nakon presude, ali on to nije uradio zbog čega je Sud BiH pokrenuo prinudnu naplatu.

Bivši direktor UNO BiH je osuđen jer je tvrtkama za uvoz tekstila omogućavao povlašten status prilikom uvoza. Istom presudom Čaušević je oslobođen optužbe za pranje novca, odnosno da je novac od mita iskoristio za kupovinu osam stanova i poslovnih prostora te tri zemljišta od ukupno 20.400 kvadrata na atraktivnim lokacijama u Sarajevu.

Sporovi koje su pokrenuli članovi obitelji Kemala Čauševića bi državi mogli otežati postupak naplate protivpravno stečene koristi. Čauševićima u prilog ide i nepostojanje zakona i institucija koje bi se bavile oduzimanjem imovine na državnoj razini.

Čauševićeva supruga se u tužbi poziva na pravo zajedničke imovine stečene u braku na sedam nekretnina, a njegova majka i sestra traže stan koji je on naslijedio od pokojnog oca 2011. godine. Iako su se tada u ostavinskom postupku odrekle svog dijela, sada ga žele nazad.

''To su takozvane mjere kojima se onemogućava izvršenje, stavlja se fiktivni teret'', kazao je Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu kriminalističkih znanosti Sveučilišta u Sarajevu, koji je sudjelovalo u izradi Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine Federacije BiH (FBiH).

Međutim, državni tužitelj Dubravko Čampara koji je zastupao optužnicu protiv Čauševića ne misli da privatne tužbe mogu zaustaviti naplatu države.

''Država ima pravo prve naplate, tako da teško da će to blokirati supruga'', naveo je on.

Cijelu priču pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close